Mainos
Mainos

Riihimäen vankilatappo: Perhemurhaaja kertoi vartijoille uhkailuista

Riihimäen vankilassa tapahtuneessa raa’assa pahoinpitelyssä surmansa saanut vanki oli aiemmin kertonut vartijoille häneen kohdistuneista uhkauksista. Ilmiantojen perusteella ei kuitenkaan ollut ryhdytty toimenpiteisiin hänen eristämisekseen muista vangeista.

Vankilan apulaisjohtaja Tommi Saarinen kertoo MTV Uutisille, että vanki oli raportoinut henkilökunnalle huhtikuussa 2013, että häntä oli kuukautta aiemmin uhkailtu väkivallalla osastolla. Hän ei ollut osannut nimetä uhkaajaa tai uhkaajia, eikä ilmoitus aiheuttanut toimenpiteitä henkilökunnan selvitettyä asiaa.

– Hän on itse ilmoittanut, että pystyy edelleen olemaan osastolla, Saarinen toteaa.

Hän oli tuolloin päivittäisen valvonnan osastolla F-12, jossa osaston vangit saavat olla melko vapaasti tekemisissä keskenään.

Toinen kyseisen vangin tekemä ilmoitus on kirjattu saman vuoden toukokuulle. Hän ilmoitti, että sellin oven takana olisi käynyt joukko vankeja huutelemassa uhkauksia. Tämäkään ilmianto ei kuitenkaan aiheuttanut toimenpiteitä, vaan todettiin perättömäksi.

– Tallenteita on katsottu ja todettu, että uhkailijoita ei näy.

Myöhemmin päivittäisen valvonnan vangit siirrettiin osastolle D-4, jossa henkirikos tapahtui.

Vankilan asiakirjoista ei Saarisen mukaan käy ilmi, että vanki olisi pyytänyt päästä eristyksiin muista vangeista. Esitutkinnassa kuultu osaston vanginvartija kertoi, ettei henkilökunnan tiedossa ollut että vankia olisi uhkailtu tai pahoinpidelty järjestelmällisesti.

”Hän teki muutamaan otteeseen ilmiantoja muista vangeista, mutta valvontakameran kuvista voitiin päätellä, että ne olivat aiheettomia.”

Vankilatapon uhri oli perheensä vuonna 2011 Vantaan Hakunilassa surmannut mies. Perhesurmaajien tiedetään olevan vankilan alinta kastia. He eivät kuitenkaan automaattisesti pääse eristyksiin muista vangeista, jos eivät itse sitä pyydä.

– On katsottu, ettei vankeja ole tarpeen eristää liiallisesti heidän tekemänsä rikoksen takia.

Oikeus tuomitsi tänään teon tunnustaneet vangit taposta. Esitutkinnassa ei löytynyt näyttöä teon suunnitelmallisuudesta, eikä syytteessä esitetty teon olleen suunniteltu henkirikos. 

Oikeudessa ja esitutkinnassa molemmat epäillyt kertoivat, että kyseessä oli puolen minuutin harkinnan seurauksena tehty pahoinpitely, joka karkasi käsistä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme