Mainos
Mainos

Rikollisten kuvia ja tietoja metsästetään keskustelupalstoilla

Rikoksista epäiltyjen ja tuomittujen henkilötietojen ja kuvien jakaminen keskustelupalstoilla on poliisin arvion mukaan yleistynyt.

Erityisesti keskustelua herättäneiden rikosjuttujen yhteydessä monet ryhtyvät henkilökohtaiselle kostoretkelle tuomittuja vastaan.

Erityisen suosittuja kohteita ovat pedofiliasta epäillyt ja tuomitut. Jotkut keskustelijat kehottavat muita ”metsästämään” kuvia ja henkilötietoja epäillyistä lapsiin sekaantujista.

"Kuvaa jäljittää tällä hetkellä noin kymmenen metsästäjää, joten eiköhän sekin tänne pian ilmaannu."

– Tällainen, että kansalaiset kokoavat voimansa ja yhdessä lähtevät niin sanotusti kostoreissulle, on iänikuisen vanha ilmiö. Siitä tässä minusta on kysymys, että halutaan järjestää vielä oma tuomio tälle rikoksesta epäillylle, omien lasten suojelemiseksi tietenkin, toteaa nettirikollisuuteen keskittyvä rikoskomisario Sari Sarani keskusrikospoliisin tiedusteluosastolta.

Voi loukata kunniaa

Sananvapaus takaa Suomessa nettikeskustelijoille paljon oikeuksia.

Henkilötietojen ja kuvien levittely netissä ei sinällään ylitä rikoskynnystä. Jos syytösten kohde kokee kunniaansa loukatun, hän voi tehdä asiasta rikosilmoituksen.

"Tämä peto on julkista riistaa!"

– Jos syytetään rikoksesta syyttä suotta, kyseessä voi olla perätön ilmianto tai laiton uhkaus. Tämä on kuitenkin hyvin tapauskohtaista, Sarani toteaa.

Saranin tuntuman mukaan sakkorangaistus on yleinen tuomio kunnianloukkausjutussa.

– Tuomitunkaan kunniaa ei saa loukata, Sarani muistuttaa.

Vihjeitä tarvitaan

Kunnianloukkaukset ovat asianomistajarikoksia eli loukkauksen kohteen on itse nostettava syyte. Poliisi voi puuttua tapauksiin vain, jos uhkaukset ovat tarpeeksi konkreettisia.

– Jos tällainen kostojahti realisoituu sellaiseksi, että pahoinpidellään joku, esimerkiksi rikoksesta epäilty, se olisi tietenkin poliisin tutkittava asia, Sarani mainitsee.

"Tietääkö joku näistä? Kaikki mahdolliset tiedot tänne. Ja annetaan olla internetissä ikuisesti. Katotaan, että sadistit muistavat tekonsa koko loppuikänsä!"

Poliisi seuraa nettikeskusteluja mahdollisuuksiensa mukaan. Kaikki keskustelut eivät kuitenkaan kantaudu poliisin korviin ja yleensä tarvitaan joku, joka huolestuu ja ilmoittaa uhkaavasta keskustelusta poliisille.

Apua rikosten selvittelyyn

Nettikeskustelut voivat myös auttaa poliisia rikosten selvittämisessä. Niistä voidaan saada vihjeitä.

Pelkät nettikeskustelut eivät kuitenkaan riitä rikostutkinnan pohjaksi.

Tuoltahan löytyy ihan kuvakin jätkästä.

 – Pääosin poliisi katsoo nämä nettikeskustelut huhupuheen tasoisiksi. Pitää olla muutakin näyttöä rikoksesta, Sarini toteaa.

MTV Uutiset jatkaa aiheen käsittelyä huomenna sosiaalisen median näkökulmasta.

Tämän jutun yhteydessä olevat sitaatit on poimittu eri verkkokeskusteluista.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme