Mainos
Mainos

Rikoskumppaniksi epäilty nainen: Näin Aarnio junaili huumekätköjä

Jari Aarnion rikoskumppaniksi epäilty nainen on avannut kuulusteluissa sitä, minne hasista kätkettiin ja miten jakelua hoidettiin. Hän sanoo uskoneensa, että kyse oli poliisioperaatiosta.

Jari Aarnion epäillään olleen ns. tynnyrihuumejutun aivot. Hänen rikoskumppanikseen epäillyn Marin katsotaan järjestelleen kontakteja Hollannin huumepiireihin jo 2000-luvun alussa, mutta myös osallistuneen huumeiden jakelun järjestämiseen Suomen päässä 2011-2012. Sekä nainen että Aarnio ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

43-vuotias Mari on Aarnio-jutussa epäiltynä useista törkeistä huumausainerikoksista. Esitutkinnan mukaan hän järjesti noin kymmenen vuoden ajan Aarniolle huumekauppaan liittyviä kontakteja Hollannista ja osallistui huumeiden välittämiseen Suomessa.

Mari itse on kiistänyt nämä epäilyt. 

Hänet tuomittiin huumausainerikoksista jo 1990-luvulla. 

Roolina neuvoa asiakkaat kätköille

Poliisikuulustelussa Mari on myöntänyt olleensa järjestämässä huumeiden jakelua ja kertonut toimineensa tässä Aarnion ohjeiden mukaisesti. Hän on kuitenkin kertonut uskoneensa, että asiat liittyivät poliisioperaatioihin.

Aarnio puolestaan on kiistänyt osallisuutensa tämänkaltaiseen toimintaan naisen kanssa.

– Kiistän ehdottomasti, että olisin antanut hänelle jotain ohjeita hasiksen myynnistä.

Nainen on osoittanut tutkijoille huumeiden kätköpaikkoja Vantaalla. Hänen roolinaan oli neuvoa asiakkaat kätköille.

Yksi niistä oli autokatoksen vieressä Koivukylässä Itä-Vantaalla. Nainen on kertonut, ettei tiedä, kuka toimitti huumeet kätkölle, mutta että Aarnio osoitti paikan hänelle itse. Hänen kertomansa mukaan Aarnio oli ohjeistanut, ettei nainen saa olla lähettyvillä kun kätköllä on toimintaa.

– Käsitin ohjeesta, ettei minun kuulunut tietää, kuka tuohon kätköön toimitti hasista.

Mari sai kertomansa mukaan Aarniolta ohjeet siitä, minä viikonpäivänä kätköllä olisi hasista.

Aarnion epäillään valvoneen hasiserien noutoja läheiseltä parkkipaikalta.

Kätköpaikan poliisille ovat osoittaneet sekä Mari että huumausaineita sieltä hakenut, huumausainerikoksesta Kuopion poliisin tutkimassa jutussa tuomittu mies.

Toinen kätkö sijaitsi Vantaan Korsossa kerrostalon autotallissa. Nainen kertoi hankkineensa paikan ja antaneensa avaimen Aarniolle. Tätä kätköä käytettiin naisen mukaan vain parin viikon ajan. Aarnio ilmoitti naisen mukaan hänelle, paljonko kätköllä oli hasista. Kuopiolaismies on kertonut hakeneensa huumeita kätköltä yhden kerran.

"Välitin Aarniolle tiedon, että kätkö oli tyhjä"

Kolmas kätkö oli myös Itä-Vantalla: maastossa, kivikasassa sähkötolpan juuressa. Tämän kätkön Aarnio näytti naisen mukaan hänelle, kun he liikkuivat yhdessä Aarnion autolla.

Kuopiolaismies on kertonut käyneensä kerran kätköllä, mutta se oli tyhjä. Mari kertoo kuulustelussa ilmoittaneensa asiasta Aarniolle ja saaneensa myöhemmin tältä vastauksen. 

– Aarniolta tuli viesti, joka sisälsi minuutilleen kellonajan milloin kätköpaikka on tarkistettu ja todettu hasiksen siellä olevan, hän kertoo kuulustelussa.

"Aarnio naamioitui kirppispipoon"

Nainen on kuulusteluissa myös kertonut, että Aarnio halusi Marin ja kuopiolaismiehen tapaavan Marin kotikulmilla. Naisen mukaan Aarnio halusi itse nähdä ja tunnistaa kuopiolaismiehen. Tätä varten Aarnio olisi naisen kertoman mukaan käynyt ostamassa läheiseltä kirpputorilta pipon.

– Muistan nauraneeni hänelle päähineen valintaa, nainen kertoi kuulustelussa.

Pipon tarkoituksena oli naisen kertoman mukaan estää se, että kuopiolaismies tunnistaisi Aarnion.

Aarniolla puolestaan oli naisen mukaan tarkkaan tiedossa se, kenelle huumeita kätköistä meni.

– Aarnio on tiennyt jokaisen henkilön, jolle Aarniolta minulle tullut pilvi on edelleen minun järjestämänä mennyt, hän kertoi poliisille.

"Yhteensä kymmeniä tuhansia euroja käteistä"

Marin epäillään välittäneen eteenpäin Aarnion hankkimia hasiseriä. Hän kertoo vuosien aikana maksaneensa Aarniolle huumeista kymmeniätuhansia euroja käteisellä. Hän jäi jossain vaiheessa myös velkaa Aarniolle.

Vuonna 2011 nainen suoritti aiemmasta rikoksesta yhdyskuntapalvelua Helsingissä. Pelkästään tänä aikana hän kertoo maksaneensa Aarniolle useita tuhansia euroja.

Aarnio puolestaan on kiistänyt ottaneensa naiselta rahaa tai mitenkään tietävänsä tämän ja kuopiolaismiehen välisistä rahoista.

Näyttöä myös televalvonnasta

Esitutkintamateriaalista käy ilmi, että tutkijoiden käsitys Aarnion ja Marin toimista perustuu myös suuren määrään televalvontatietoja, esimerkiksi viestiliikenteeseen ja paikannustietoihin naisen ja "Pasilan miehen" liittymien välillä.

Nainen on kertonut, että hänellä oli vuosien mittaan käytössään kymmeniä eri prepaid-liittymiä ja puhelimia yhteydenpitoon Aarnion kanssa. Aarnion näkemys puolestaan on, että "Pasilan miehen" käytössä olevat liittymät eivät ole olleet yksinomaan hänen käytössään, eikä ole yhtä "Pasilan miestä" vaan kyse on Helsingin huumepoliisin käyttämistä liittymistä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme