Mainos
Mainos

Rikospaikka: KRP selvittää, aloitetaanko tupakkayhtiöiden johdosta joukkomurhatutkinta

Keskusrikospoliisi päättää lähiviikkojen aikana, onko tupakkayhtiöiden johdossa toimineita henkilöitä syytä epäillä joukkomurhasta tai muusta rikoksesta. Asiasta kerrotaan tämän illan Rikospaikka-ohjelmassa.

Aiemmista tupakkaoikeudenkäynneistä tuttu siviilioikeuden professori Erkki Aurejärvi kertoo Rikospaikan haastattelussa, että hänen lisäkseen 33 lakimiestä ja lääkäriä ovat tehneet viikko sitten KRP:lle tutkintapyynnön Suomen tupakkateollisuuden edustajien menettelystä niin sanottujen kevytsavukkeiden markkinoinnissa.

– Tupakkayhtiöiden johto syyllistyi vakaviin rikoksiin joka päivä vuosina 1972 - 2002. Pahimmillaan kyse oli joukkomurhasta, Aurejärvi sanoo.  

Suomen tupakkayhtiöt laskivat vuosina 1972 – 2002 liikkeelle savukkeita tuotenimillä ”kevyt”, ”light”, ”erittäin kevyt”, ”extra light”, "ultra light", ”mieto”, "mild", ”extra mild”, ”vähätervainen”, "low tar" ja ”low nicotine”. 

Rikosilmoituksen mukaan yhtiöt markkinoivat kevytsavukkeita "täysin vaarattomina" tai ainakin "vain vähän haitallisina", vaikka yhtiöiden edustajat tiesivät jo vuonna 1972, että kevytsavukkeet olivat yhtä tappavia kuin muutkin savukkeet. 

"Kevytsavukkeet tappoivat Suomessa kymmeniä tuhansia"

Aurejärvi sanoo, että jokainen onnistunut harhautus lisäsi sairastuneiden ja kuolleiden lukua. 

Tutkintapyynnön mukaan kevytsavukkeet vahingoittivat vuosina 1972 - 2002 Suomessa satojen tuhansien tupakoitsijoiden terveyttä ja tappoivat yli 50 000 tupakoitsijaa. 

– Törkeän terveyden vaarantamisen ja törkeän pahoinpitelyn yrityksen ja murhayrityksen tunnusmerkistöt täyttyivät heti, kun yhtiöt laskivat liikkeelle savukkeita ja samalla markkinoivat niitä harhaanjohtavasti. Täytetty törkeä pahoinpitely toteutui, kun harhautettu tupakoitsija oli saanut kevytsavukkeista vakavan terveysvaurion. 

"Kyse oli venäläisestä ruletista"

Aurejärven mukaan murha toteutui, kun joku tupakoitsijoista kuoli kevytsavukkeiden aiheuttamaan keuhkosyöpään tai muuhun tappavaan tautiin.

– Kevytsavukkeiden markkinoinnissa oli kysymys venäläisestä ruletista. Tupakoitsijoiden harhauttaminen oli aina suunnitelmallisen tahallista, Aurejärvi sanoo Rikospaikan haastattelussa.

KRP:stä vahvistetaan MTV:lle, että asia on esiselvityksessä. KRP:n mukaan lokakuun aikana tulee päätös, aloitetaanko tupakkayhtiöiden vastuuhenkilöistä virallinen esitutkinta.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.40.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme