Mainos
Mainos

Rikospaikka: Poliisi kertoo, miten rikolliset narautetaan valeostoilla – "Rahamies" hankki voroilta jalokiviä ja väärennettyä rahaa muttei koskaan huumeita

– Olen ostanut muun muassa jalokiviä, hopeaa, taidetta, varastettuja sekkejä ja muun muassa väärennettyä rahaa. Kerran yritin ostaa moottoripurjehtijan. Huumeita en koskaan ostanut, entinen poliisi Kari Honkanen kertoo.

Honkanen avaa Rikospaikan haastattelussa poliisin valeosto- ja peitetoimintaa. 

Keskiviikkoillan Rikospaikassa nähtiin kahdeksan minuutin haastattelu. Laajemmassa versiossa Honkanen avaa tiedustelutehtävien ohella myös rooliaan taideväärennysten tutkinnassa.

Poliisina 1975-2009 työskennellyt Kari Honkanen toimi Helsingin poliisin tiedusteluryhmässä. Häntä käytettiin peitetehtävissä, kun piti tehdä valeostoja.

Honkasella rahamiehen rooli

Honkanen esiintyi usein rahamiehenä eli rikollisena, joka halusi ostaa toisilta rikollisilta näiden varastamaa tai ryöstämää omaisuutta.

– Huumeita en ostanut, koska se ei sopinut mun persoonaan. En edes polttanut tupakkaa, Honkanen kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Miten valeostot tehtiin?

– Ensin pitää olla tietolähdetieto siitä kenellä omaisuutta voisi olla. Sitten kartoitetaan henkilön persoonallisuus, jolla hän toimii. Seuraavaksi järjestetään jollakin tavalla tapaaminen, jotta saadaan kontakti.

– Sen jälkeen alkaa tämä puolinäytteleminen, kertominen ja tarinointi. Välillä se vie kauemmin aikaa ja välillä vähemmän. Kun raha tulee mukaan kuvioon, niin se alkaa kiinnostaa.

– Valeostot perustuvat ahneuteen. Kun tarpeeksi ajoissa näyttää rahaa, niin tilanne helpottuu olennaisesti, Honkanen sanoo.

Loppuvaiheessa Honkanen sitten katoaa kuviosta ja myyjät otetaan toisten poliisien toimesta kiinni.

Rikospaikka keskiviikkoisin 22.40 MTV3.


 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme