Mainos
Mainos

Romanimies MTV:lle: Tekijät eristetty yhteisöstämme aiemmin – viattomat joutuneet jo kärsimään

Kohua herättänyt ihmiskauppajuttu on järkyttänyt syvästi romaniyhteisöjä Suomessa.

Useat MTV Uutisiin yhteyttä ottaneet romanit pitävät viime viikolla esille tullutta vapaudenriistotapausta täysin käsittämättömänä.

Romani-isä ja tytär pitivät kehitysviiveestä kärsivää nuorta romaninaista vankinaan yli neljä vuotta. MTV Uutisiin yhteyttä ottanut romanimies kertoo, että tekijät olivat eristetty romaniyhteisöstä jo aikaisempien rikosten takia.

– He eivät ole kuuluneet romaniyhteisöön pitkään aikaan aikaisempien rikostuomioidensa ja tekojensa takia. Heissä ei ole romania muuta kuin vaatteet ja nimet, kertoo nimettömänä pysyttelevä romanimies.

– Romaniyhteisö on voimakas yhteisö ja yleensä jos huomataan viitteitä kauheuksiin, niin niihin kyllä puututaan. Jos he olisivat olleet osa romaniyhteisöjä, niin tämä ei olisi koskaan päässyt menemään näin pitkälle.

Miehen mukaan romanikulttuurissa romanit pitävät yhteyttä toisiinsa tiiviisti ja lakia vakavasti rikkovat yleensä eristetään. Tämä tarkoittaa käytännössä muun muassa sitä, että tällaisia henkilöitä ei kutsuta esimerkiksi kylään tai heille ei jutella kadulla.

– Jos ei kykene romanikulttuurin pelisääntöihin ja tulee rikostaustaa, niin yhteisössä se kyllä tuomitaan. Jokainen on toki yksilö, ja rikostilanteet vaihtelevat, mutta kyllä nämä vakavat rikokset ovat sellaisia mistä joutuu eristetyksi, romani kertoo.

Isä tuomittiin muun muassa törkeästä ihmiskaupasta kolmeksi vuodeksi ja 10 kuukaudeksi vankeuteen. Tytär sai kaksi vuotta ja 8 kuukautta. He olivat oikeuden mukaan pitäneet nuorta naista vuosia vankina ja alistaneet hänet valtaansa. Tänä aikana uhri synnytti isälle kolme lasta. Neljäs lapsi syntyi sen jälkeen, kun nainen pääsi viime marraskuussa vapaaksi.

"Suomessa jokainen romani sanoutuu irti tästä"

Tuomiot ovat herättäneet laajaa huomiota julkisuudessa ja niitä on yleisesti pidetty liian lievinä. Kihlakunnansyyttäjä on jo kertonut valittavansa tuomioista Turun hovioikeuteen. Myös tuomitut ovat ilmoittaneet valittavansa tuomiosta. Romanimiehen mukaan tuomiot ovat pöyristyttäneet myös romaniyhteisöä. Etenkin suuttumusta on aiheuttanut tekijöiden väite, että uhrin ja isän suhteessa oli kyse niin sanotusta romaniavioliitosta.

– Ovatko käräjäoikeuden tuomarit kuulleet asiantuntijoita tästä romaniavioliitosta? Eihän tuomioita voi ainakaan tehdä olettamusten perusteella? Jos tekoa selitetty romaniavioliitolla, niin kyllä asia on niin, että Suomessa jokainen romani sanoutuu irti tästä. Romaniyhteisö vaatii myös kovempia tuomioita näin käsittämättömistä teoista. Tässä kuuluu tuomiossa unohtaa romanitausta kokonaan ja antaa kunnon tuomiot niin kuin rikollisille kuuluu, mies toteaa.

Romanit pelkäävät leimaamista

Romanimies jakaa jo aikaisemmin haastattelun MTV Uutisille antaneen romaninaisen huolen siitä, että koko romaniyhteisö leimataan kaksikon tekojen takia.

– Tämä kamala teko ei liity romanikulttuuriin millään tavalla. Tässä ovat joutuneet yksittäiset romanit jo kärsimään. On tullut uhkailua ja muita puheita, että pussihousukansa saa tehdä mitä vaan. Romaneilla, kuten muillakin Suomen vähemmistöillä on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muillakin suomalaisilla. Meillä on sama rikosoikeudellinen vastuu kuin muillakin.

– Esitän siksi nöyrän pyynnön romaneilta valtaväestölle, viattomat eivät saa kärsiä tästä tapauksesta, romanimies sanoo vielä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme