Mainos
Mainos

Romaninainen MTV:lle: Suhtaudumme vangitsijoihin kuin valtaväestö Vilja Eerikan murhaajiin

Useat MTV Uutisiin yhteyttä ottaneet romanit ovat äärimmäisen järkyttyneitä perjantaina paljastuneesta nuoren naisen vangitsemistapauksesta.

Romani-isä ja tytär pitivät kehitysviiveestä kärsivää nuorta romaninaista vankinaan yli neljä vuotta. Tänä aikana uhri synnytti isälle kolme lasta. Neljäs lapsi syntyi sen jälkeen, kun nainen pääsi viime marraskuussa vapaaksi.

– Tämä on aivan sairas juttu. Ne hylkiöt, jotka tekevät pahaa lapsille ja lapsenmielisille, ovat pohjasakkaa. Romaniyhteisö suhtautuu näihin ihmisiin samoin kuin valtaväestö Sirpa Laamaseen [Vilja Eerikan murhaaja], sanoo eräs romaninainen MTV Uutisille.

"Romaniavioliittoon ei pakoteta"

Hän korostaa, ettei teolle löydy mitään selitystä romanikulttuurista. Tekijät itse sanoivat Pirkanmaan käräjäoikeudessa, että uhrin ja isän suhteessa oli kyse niin sanotusta romaniavioliitosta.

– Romaniavioliitto on edelleen käytössä kulttuurissamme, mutta se perustuu vapaaehtoisuuteen. Liitto alkaa siten, että keskenään seurustelevat tyttö ja poika "karkaavat" liittoon vanhempiensa luvalla. Liitto ei ala väkinäisesti siten, että puoliso valitaan kuin lihakupista ja pakotetaan mukaan, nainen sanoo.

Häntä suututtaa se, että vangitsijat käyttivät romaniavioliittoa selityksenä teolleen, mutta toisaalta hän ymmärtää siihen syyn.

– Jos itse olisin oikein kriminalisoitunut ihminen ja yrittäisin puolustaa itseäni oikeudessa, en kai sanoisi, että tyttäreni etsi minulle varta vasten lapsentekokonetta netistä ja että olisin tehnyt lapsia lisääkin, jos olisin ehtinyt.

Nainen myös muistuttaa, että nykyisin valtaosa romaneista menee naimisiin virallisen kaavan mukaan ja romaniavioliitto on enemmänkin poikkeus.

– Nykyisin moni meistä on uskossa ja olemme kuuliaisia sille, mitä Raamatussa sanotaan, hän sanoo.

"Meitä pidetään nyt raakalaisina"

Teon lisäksi isän ja tyttären saamat tuomiot pöyristyttävät MTV Uutisten haastattelemaa romaninaista. Hänen mielestään vajaan neljän ja reilusti alle kolmen vuoden tuomiot eivät ole missään suhteessa tekoon.

– Naista raaskittiin pitää vankina melkein viisi vuotta ja hänellä oli vielä kehitysviivettä. On aivan käsittämätöntä, että huumerikoksista annetaan 13 vuoden tuomioita, ja tällaiset tekijät pääsevät näin vähällä, nainen puuskahtaa.

– Jos minulla olisi valta mennä eduskunnan lakivaliokuntaan, vaatisin ehdottomasti, että tuomioita puolustuskyvyttömiin kohdistuvista rikoksista kiristettäisiin. Tämän tapauksen lisäksi esimerkiksi Vilja Eerikan murha on koskettanut minua ja tuttaviani syvästi.

Hän pelkää, että nyt paljastunut juttu tahraa Suomen romanien mainetta. Nainen on lukenut tapauksesta netin keskustelupalstoilta ja huomannut, että valtaosassa kommentteja teko linkitetään romanikulttuuriin kuuluvaksi.

– Palstoilla kirjoitetaan, että juuri tällaisia ne pussihousut ovat. Valtaväestö pitää meitä nyt ihan raakalaisina, vaikka olemme itsekin järkyttyneet tapauksesta. Mikään meidän kulttuurissamme ei ole ohjannut tällaiseen tekoon, nainen painottaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme