Mainos
Mainos

Rynnäkkökiväärin katoaminen yhä mysteeri: Tämä on pahin skenaario

Porin prikaatista joulukuussa hävinnyt rynnäkkökivääri on edelleen kateissa.

Ase katosi Niinisalossa järjestetyssä sotaharjoituksessa, kun puoli vuotta palveluksessa ollut varusmies jätti sen hetkeksi ilman vartiointia. 

RK 62 on ”kätevä, kestävä ja tarkka taistelijan ase”

Rynnäkkökivääriä kuvataan pääesikunnan julkaisemassa Rynnäkkökiväärin käsikirjassa ”käteväksi, kestäväksi, tarkaksi ja luotettavaksi taistelijan aseeksi”.

Rynnäkkökivääri on taistelijan henkilökohtainen ase Suomen puolustusvoimissa.

Ase otettiin käyttöön vuonna 1962.

Mallina oli maailman yleisin rynnäkkökivääri, neuvostoliittolainen AK-47, eli Kalashnikov.

Aseen kaliiberi on 7,62 millimetriä.

Se on tehokas 300 metriin asti.

Lippaaseen mahtuu 30 patruunaa.

Rynnäkkökiväärin tulinopeus on 20–30 tähdättyä kertalaukausta minuutissa.

Teoreettinen tulinopeus sarjatulella on 700 laukausta minuutissa.

Asetta on eri versioineen valmistettu vuosina 1962–1994 yli 350 000 kappaletta.

Lähteet: Wikipedia ja Rynnäkkökiväärin käsikirja

Aseen katoamisen tutkinta on siirretty puolustusvoimilta Turun poliisille. Esitutkinta on kesken, eikä asetta ole löytynyt. Poliisin mukaan epäiltyjä ei toistaiseksi ole ollut.

– Teknisen tutkinnan osalta ei ole enää paljoa tehtävissä, mutta tapahtumista jotain tietävien kuuleminen jatkuu edelleen, sanoo ylikomisario Teijo Ristola Turun poliisilaitokselta.

Ristolan mukaan poliisilla ei ole arviota, mihin ase olisi voinut päätyä, vaan kaikki vaihtoehdot ovat vielä avoinna.

– Jos asetta ei löydy, paras vaihtoehto on se, että ase on vain kadonnut, eikä siitä kuulla ikinä mitään. Pahin vaihtoehto on, jos se liikkuu tuolla kaduilla ja toreilla ja sitä käytetään rikoksen tekemiseen, Ristola sanoo.

Rynnäkkökivääri katosi Länsi 2/14 -harjoitukseen osallistuneesta Satakunnan jääkäripataljoonan osastosta. Leirillä oli kaikkiaan satoja ihmisiä ja tapahtumapaikan lähistölläkin ainakin 250 ihmistä.

Jo joulukuussa puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellisen osaston tutkinnanjohtaja, sotilaslakimies Heikki Kohijoki arvioi, ettei asetta välttämättä löydetä koskaan.

– On hyvin todennäköistä, että se ei ole enää ainakaan siellä, minne se katosi. Jos ase löytyy, se löytyy sattumalta jonkin muun jutun rikostutkinnan ja poliisin kotietsinnän yhteydessä. Muita keinoja ei käytännössä ole, Kohijoki sanoi 8. joulukuuta MTV Uutisten haastattelussa.

Vaikka rynnäkkökivääri on nyt ollut yli kuukauden hukassa, poliisi ei ole Ristolan mukaan vielä luovuttanut.

– Yleensä työ tekijänsä palkitsee. Kun vaan jaksetaan tehdä töitä, eteen saattaa tulla yksi yksittäinen asia, joka lopulta ratkaisee koko jutun, Ristola sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme