Mainos
Mainos

Ryöstivät nuorukaisen Helsingin keskustassa - teinikolmikko passitettiin vankilaan

Helsingin käräjäoikeus on määrännyt ehdottomia vankeusrangaistuksia kolmelle teinille syksyllä tapahtuneesta katuryöstöstä.

15-, 16- ja 18-vuotiaat pojat pahoinpitelivät 23-vuotiaan nuorukaisen Helsingin keskustassa Kansalaistorilla lokakuun alussa. Samassa tilanteessa uhrilta varastettiin matkapuhelin.

Valvontakamerallekin tallentunut tilanne alkoi uhrin ja 15-vuotiaan riidasta. Oikeuden mukaan 15-vuotias pyysi kaverinsa auttamaan tilanteessa ja kaikki kolme osallistuivat uhrin pahoinpitelyyn. Portailla makaavaa uhria muun muassa potkittiin, lyötiin ja kuristettiin.

Lisäksi häntä puukotettiin, mutta kolmikon ei katsottu syyllistyneen tähän. Heidän lisäkseen paikalla oli yksi alle 15-vuotias poika, mutta hän ei ole rikosoikeudellisissa vastuussa mahdollisista teoistaan.

Oikeuden mukaan nuorten vaatteista löydetyt veritahrat todistavat, että kaikki olivat pahoinpitelyssä mukana, vaikka esimerkiksi 16-vuotias syytetty kiisti edes koskeneensa uhriin. Oikeus katsoi, että väkivaltaa tehtiin yhteisymmärryksessä.

Nuorukaiset myös kiistivät, että olisivat yhdessä päättäneet puhelimen varastamisesta. Oikeuden mukaan 15-vuotias oli kuitenkin vaatinut uhrin puhelinta kaikkien kuullen jo pahoinpitelyn aikana, vaikka tämä palasikin varastamaan sen vasta kun muut olivat jo poistuneet paikalta. 

Reilun kahden vuoden tuomioita

Tekoaikaan 16-vuotias poika sai nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä ja pahoinpitelystä 2 vuoden ja 5 kuukauden rangaistuksen. Hän myönsi olleensa paikalla, mutta kiisti kohdistaneensa väkivaltaa uhriin tai tämän ystävään. Oikeuden mukaan 16-vuotias kuitenkin löi uhrin ystävää kahdesti kasvoihin pitääkseen hänet pois tilanteesta.

15-vuotias puolestaan sai nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ryöstöstä 2 vuoden ja 4 kuukauden rangaistuksen. Hän kiisti törkeän ryöstön, mutta myönsi perusmuotoisen ryöstön.

Joukon vanhimman eli 18-vuotiaan osalta syyte törkeästä ryöstöstä hylätttiin, mutta hänen katsottiin syyllistyneen ryöstöön. Oikeuden mukaan nuorukainen poistui pahoinpitelypaikalta ennen kuin uhria puukotettiin.

Koska 18-vuotias on aiemminkin tuomittu ryöstöstä ja hän oli teon tapahtuessa koe-ajalla, hänelle määrättiin 2 vuoden ja 2 kuukauden mittainen vankeusrangaistus.

Lisäksi kolmikko joutuu maksamaan tekoaikaan 23-vuotiaalle uhrille 3000 euroa henkisistä kärsimyksistä ja 2000 euroa kivusta ja särystä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme