Mainos
Mainos

Ryöstöyritys mopoautolla paljasti nuorten valtavan rikosvyyhdin – huumeita, väkivaltaa, anastuksia koulukavereilta kesken oppitunnin

Yksittäinen ryöstö johdatti poliisin nuorten miesten rikosvyyhdin jäljille. Nuoria epäillään muun muassa huumausaine-, omaisuus- ja väkivaltarikoksista.

Vyyhti alkoi purkautua, kun kaksi alaikäistä miestä yritti ryöstää kaupan Pukkilassa maaliskuun alussa. Myyjä pakeni välittömästi takatiloihin soittamaan hätäpuhelua, minkä aikana ryöstäjät epäonnistuivat avaamaan kaupan kassan, anastivat sylillisen savukkeita, ja pakenivat kaupasta tuntemattomaan suuntaan.

Melko pian tutkinnassa selvisi, että tekijät olivat 16- ja 17-vuotiaita poikia, joita oli odottanut kaupan pihalla 15-vuotiaan henkilön kuljettama mopoauto. Kolmikko oli varustautunut tekoon kaasusumuttimella.

Yksi tekijöitä jäi kiinni seuraavan yönä, ja poliisi tavoitti loput myöhemmin. Selvisi, että epäillyt olivat jatkaneet matkaansa Pukkilasta Askolaan, jossa heidän epäillään yrittäneet murtoa rakennukseen, jossa on kukkakauppa ja apteekki.

Tutkinta paljasti useita huumerikoksia

Epäiltyjen vangitseminen, kotietsinnät sekä muu tekninen tutkinta paljastivat poliisille tekojen liittyvän laajempaan rikosvyyhtiin Askolan alueella. Kaikkineen rikosvyyhdin selviäminen johti lopulta seitsemän henkilön vangitsemiseen ja muutamaan pidätykseen.

Kaikki epäillyt ovat 15–20-vuotiaita nuoria, joiden epäillään sotkeentuneen erilaisiin huumausaine-, omaisuus- sekä väkivaltarikoksiin.

Tutkinnassa on vyyhdin tiimoilta nyt viisi törkeää huumausainerikosta, 8 tavallista huumausainerikosta ja 24 käyttörikosta. Lisäksi epäillyiltä takavarikoidun materiaalin johdosta poliisilla on tiedossa joitain kymmeniä nuoria, jotka ovat hankkineet tai yrittäneet hankkia kiinniotetuilta huumausaineita.

Tapauksessa on liikkunut erityisesti kannabista, amfetamiinia ja erilaisia huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, mutta myös viitteitä muista aineista on.

Mökkimurtoja ja vahingontekoja

Tutkinnassa selvisi myös viisi mökkimurtoa tämän vuoden hiihtoloman ajalta ja tavaran vastaanottamiseen sekä kauppaan liittyviä kätkemisrikoksia. Samoja tekijöitä epäillään myös muutamista näpistyksistä, joiden epäillään kohdistuneen epäiltyjen koulukavereihin. Puhelimia on viety kavereiden taskusta oppituntien aikana. Rikoksista saatu hyöty on ilmeisesti käytetty pääsääntöisesti huumeiden hankintaan.

Vyyhtiin liittyy tässä vaiheessa myös noin 50 erilaista vahingontekoa, joista suurin osa töhrimisiä, mutta myös niin sanotusti huvikseen paikkojen hajottamista.

Poliisi kuitenkin uskoo, että nyt selvinneet rikokset ovat vain pintaraapaisu lyhyeltä ajalta Askolassa. Esimerkiksi töhryjen ja huumausainerikosten todellista määrää on vaikea arvioida.

Poliisi jatkaa vyyhdin selvittämistä ja tulee ottamaan vielä yhteyttä useamman asiaan liittyvän nuoren vanhempiin. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme