Mainos
Mainos

Saarinen puukottajastaan: Hyvä, ettei joutunut vankilaan

– Lopputulos on hyvä, sillä tekijä ei joudu vankilaan. Se ei olisi ollut hyvä paikka hänelle, yhteiskunnalle tai tekijän rakkaille.

Näin filosofi Esa Saarinen kommentoi Espoon käräjäoikeuden tuoretta päätöstä jättää Saarista puukottanut nuorukainen tuomitsematta rangaistukseen.

Oikeuden mukaan 22-vuotias mies oli syyntakeeton iskiessään Saarista puukolla keskivartaloon maaliskuun alussa Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella. Näin ollen häntä ei passiteta vankilaan.

Saarinen ei toivo, että juttua vietäisiin uuteen käsittelyy hovioikeuteen, mutta hän ymmärtää, jos syyttäjä haluaa niin tehdä. Syyttäjä haki nuorukaiselle tuomiota murhan yrityksestä, mutta oikeus päätyi siihen, että kyse oli syyntakeettomana tehdystä tapon yrityksestä.

– Siinä on tiettyjä ennakkotapauksen piirteitä, sillä nyt punnittiin sitä, voiko ihminen, jonka mieli on järkkynyt, tehdä murhan yrityksen. Espoon käräjäoikeus katsoi, että nuorukainen pystynyt vakaaseen harkintaan, joku toinen oikeus olisi voinut katsoa toisella tavalla, Saarinen vertaa.

Komea haava vatsassa

Saarinen itse on toipunut hyökkäyksestä hyvin. Mitään pysyviä, toimintakykyyn vaikuttavia vammoja puukotus ei jättänyt.

– Ainut muutos on se, että ilman paitaa näytän erilaiselta. Sellainen ihan komea leikkaushaava on jäänyt vatsaan, onhan se melkoisen näköinen. Se on silti vain esteettinen piirre.

Henkinen toipuminen on sujunut yhtä hyvin: itse asiassa tapahtunut on avannut filosofille uusia näköaloja ihmisyyteen. Traaginen tapahtuma on saanut kanssaihmiset avaamaan ajatuksiaan tavallista syvällisemmin.

– Monet ovat olettaneet, että olisin nykyään pelokkaampi. On käynyt päinvastoin, olen elämän suhteen rohkeampi ja luottavaisempi. Olen nähnyt ihmisissä sellaista myötätuntoisuutta, mitä ei normaalissa arjessa ikinä näe. 

Saarinen ei missään vaiheessa ole ollut nuorukaiselle katkera, eikä ole sitä vieläkään.

– Nuorukaista enemmän ajattelen hänen rakkaitaan. Hänen mielensä on järkkynyt pikkuhiljaa, aivan samalla tavalla kuin ihminen voi sairastua fyysiseen sairauteen. Se on tragedia niille, jotka häntä rakastavat.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme