Mainos
Mainos

Salainen aineisto: Poliisi teki lain ylittäviä valeostoja

Valeostoja ja peitetoimintaa koskevaa lainsäädäntöä tulisi apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan täsmentää.

Vuosia 2002 ja 2004 koskevasta salaisesta aineistosta ilmenee, että poliisi on tehnyt pelkkien ostotarjousten ohella myös varsinaisia ostoja. Poliisilakia muutettiin vasta vuonna 2005 niin, että myös varsinaiset kaupat vaikkapa huumeista ovat mahdollisia.

Aineiston valossa näyttää myös siltä, että esitutkintaa ei ole aina suoritettu sellaisen poliisin tunteman ihmisen kohdalla, jonka hallusta on saatu valeostolla huumeita tai laittomia esineitä.

Laista ei saa selvää vastausta siihen, voiko salaisen tiedonhankintamenetelmän paljastumisen estämiseksi laatia vääränsisältöisiä esitutkintapöytäkirjoja tai tutkintailmoituksia.

Valeosto- ja peitetoimintaa on käytetty vuodesta 2002 lähtien kymmenissä tapauksissa. Pajuoja pitää oudoksuttavana, jos näissä missään ei ole tullut tarvetta käyttää valeostolla saatuja tietoja suorana todisteena oikeudessa.

UIvilan surmajuttu on tiettävästi ainoa tapaus, jossa peitetoimintaa on käsitelty sen kohteen oikeudenkäynnin yhteydessä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme