Mainos
Mainos

Salon myrkkyhoitaja tuomittiin elinkautiseen – "sinnikäs pyrkimys saada hengiltä"

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 55-vuotiaan Lembit Kapasen elinkautiseen rangaistukseen iäkkään potilaansa murhasta.

Lisäksi Kapanen todettiin syylliseksi mm. kolmeen murhan yritykseen, kahteen törkeään väärennykseen, törkeään kiskontaan ja luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen.

Hänet määrättiin maksamaan iäkkään naisuhrinsa kuolinpesälle yli 40 000 euron korvaukset.

Hänen avovaimonsa tuomittiin vuoden ehdolliseen törkeästä väärennyksestä, törkeästä kätkemisrikoksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Myös hänet tuomittiin maksamaan uhrin kuolinpesälle korvauksia.

"Sinnikäs pyrkimys saada hengiltä"

Käräjäoikeuden tuomion perustelujen mukaan Kapasen on selvitetty pyrkineen surmaamaan 84-vuotiaan potilaansa kolme eri kertaa sekä sittemmin surmanneen hänet.

"Teot osoittavat sinnikästä pyrkimystä saada [uhri] hengiltä. Motiiviksi on selvitetty varsin suuren taloudellisen edun hankkiminen erityisesti laaditun testamentin osalta sekä edeltävien varallisuusrikosten salaaminen."

Oikeus kiinnitti myös huomiota siihen, miten suunnitelmallisesti teot on tehty ja miten monta kertaa Kapanen olisi voinut toimia toisin. Ensimmäinen murhan yritys alkoi kesäkuussa 2014. Uhri sai surmansa saman vuoden syyskuussa.

Hän sai asiakkaansa rakastumaan itseensä ja alkoi sitten nyhtää tältä omaisuutta. Lisäksi Kapanen sai uhrin testamenttaamaan omaisuutensa hänelle. Kapanen myrkytti uhrin hengiltä sydämen vajaatoimintaan käytettävällä digoksiinilla. 

"Teot ovat myös tekotapa huomioiden kokonaisuutena arvostellen törkeitä," käräjäoikeus perusteli.

Varkaussyytteet nurin

Sen sijaan syytteet muista omaisuusrikoksista hylättiin.

Pariskunnan asunnon perunakellarista löytyi sekä myrkytyksen uhrilta että toiselta vanhukselta anastettua tavaraa, muun muassa korurasioita ja Venny Soldan Bromfeltin maalaus. Lisäksi Kapasen entisen työnantajan tiloista oli kadonnut arvoesineitä.

Oikeuden mukaan kumpaakaan syytetyistä ei voida tuomita törkeästä varkaudesta tai varkauksista, sillä on mahdollista että jompi kumpi syytetyistä on toteuttanut rikokset yksin.

Lembit Kapanen on kotoisin Virosta. Hän on saapunut Suomeen vuonna 2001. Oikeus passitti Kapasen Turun vankilaan.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme