Mainos
Mainos

Sarjakarkuri telkien taakse - mitä Luukkoselle tapahtuu nyt?

Kuukauden pakoreissun jälkeen kiinniotettu elinkautisvanki Pekka Luukkonen istuu tällä hetkellä poliisivankilassa Jyväskylässä. 

Päätös siitä, mihin vankilaan Luukkonen jatkossa sijoitetaan, onkin tehtävä kiireesti. Sijoituspaikan valitsee Rikosseuraamuslaitoksen alainen arviointikeskus.

– Sijoittelu pyritään tekemään siten, ettei karkaamisaltis henkilö pääse enää karkuun. Turvallisuustason pitää siis olla korkea, kuvaa tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamuslaitoksesta.

Luukkonen karkasi huhtikuun 8. päivänä Oulun vankilasta, mutta hän oli siellä vain vierailulla henkilökohtaisista syistä. Hän suoritti rangaistustaan jossain Suomen eteläosan vankiloista, mutta tarkasta sijoituspaikasta ei ole annettu tietoa. 

Aiemmin Luukkonen on istunut ainakin Oulun, Sukevan ja Turun vankiloissa.

Turvatoimia kiristetään

Käytännön turvallisuus- ja valvontatoimista päättää sijoitusvankilan johtaja. Siltalopin mukaan esimerkiksi vangin eristäminen on melko normaali käytäntö karkumatkojen jälkeen.

– Hieman vankilasta riippuen vangin kaikki liikkuminen voidaan järjestää niin, että henkilökunta valvoo vankia koko ajan, Siltaloppi sanoo.

Poistumisluvista ei sen sijaan päätä vankila, vaan elinkautisvankien poistumisluvista päätöksen tekee Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja.

Siltalopin mukaan Luukkoselle ei ole lupia myönnetty.

– Hän ei ole ollut poistumislupakelpoinen.

Monta poliisia sopassa

Luukkosen pakomatka on aiheuttanut poliisitutkintaa toistaiseksi kolmella alueella Suomessa. Oulun poliisi tutkii Oulun vankilassa 8. huhtikuuta tapahtunutta pakoa vangin karkaamisena.

Sisä-Suomen poliisilla puolestaan on tutkittavana ainakin varkaus ja ampuma-aserikos, jotka liittyvät Luukkosen kiinniottoon Konnevedellä Keski-Suomessa. Lisäksi Itä-Suomen poliisille kuuluu autovarkauden selvittäminen, sillä Luukkosen käyttämä pakoauto varastettiin Keiteleeltä eilen.

Luukkosen pakoa ja matkan aikana epäiltyjä rikoksia käsitellään aikanaan käräjäoikeudessa. Tyypillisesti vankilasta karkaamisesta tuomitaan kahden-kolmen kuukauden vankeusrangaistuksia.

Pekka Luukkonen jäi kiinni myöhään eilisiltana Keski-Suomessa Konnevedellä kesämökistä. Pakomatka oli jo kolmas.

Luukkonen on tuomittu vuonna 2010 entisen anopppinsa murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme