Mainos
Mainos

Seinäjoen lyseon rehtori teinisurman surutyöstä: "Nyt jos koskaan koti on hyvä paikka"

Seinäjoen kaupunki on yhdistänyt kaikki voimansa koko Suomea järkyttäneen teinisurman surutyössä. Juttua tutkiva poliisi kiittää vuolaasti Seinäjoen lyseon rehtoria asian esimerkillisestä hoitamisesta.

Seinäjoella huhtikuussa tapahtunut surma on Suomen rikoshistoriassa poikkeuksellinen. Sekä teosta epäilty että uhri ovat 15-vuotiaita tyttöjä. MTV Uutiset kertoi eilen, että surma tehtiin teräaseella.

Molemmat tytöt kävivät Seinäjoen lyseon kahdeksatta luokkaa.

– Kun asia tapahtui, suru ja hämmennys olivat suuria. Kriisityötä tehtiin alussa kolme päivää. Tukea ja ohjattua keskustelua annettiin kaikille, jotka sitä halusivat. Mukana oli seurakunta, kaupungin nuorisotyöntekijät ja terveydenhoito. Surutyötä on tehnyt iso joukko ihmisiä, lyseon rehtori Kaisa Isotalo kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Viime aikoina keskustelua ovat tarvinneet lähinnä ne oppilaat, jotka olivat uhrin läheisimpiä ystäviä. Nyt asiaan on saatu etäisyyttä.

–Elämä jatkuu kaikesta huolimatta, Isotalo sanoo.

Isotalo kiittää oppilaiden vanhempia, joiden kanssa on käyty paljon keskustelua.

–Itse asiassa vanhempien tuki on kaikkein tärkeintä. Sellainen tavallinen ja rauhallinen arki pitää kodeissa jatkua. Ja näin se on vanhemmilta saadun palautteen perusteella toiminutkin. Nyt jos koskaan koti on hyvä paikka.

Elämään kuuluu yllätyksellisyys

Poikkeukselliselle henkirikokselle ei ole saatu vielä selitystä. Mikä oli tekijän motiivi tai motiivit? Miksi?

–Onhan tämä täysin käsittämätöntä, että tällaista voi tapahtua meidän kaupungissa ja ylipäänsä. Mutta elämään kuuluu yllätyksellisyys ja ikävätkin yllätykset. Sen epävarmuuden kanssa elämistä tässä on yhdessä opeteltu.

–Uskomattoman hyvä tuki koululle on ollut kaikista Seinäjoen verkostoissa toimivista. Sen lisäksi ystävät, vanhemmat, sukulaiset, kaupunkilaiset yleensä ovat antaneet tukensa, että nuoret pitää kantaa tämän yli ja ohi ja eteenpäin elämässä.

Isotalon mukaan Seinäjoen lyseossa oppilaita on ohjeistettu hyvin selvästi siihen, että tapauksesta ei mennä sosiaaliseen mediaan kommentoimaan tai levittämään yhtään mitään tietoa, koska se on vain huhua.

–Sellainen ei rakenna tätä asiaa eikä saa tehtyä tekemättömäksi. Tämän surun kanssa pärjää paremmin, kun toimitaan täällä maan päällä eikä siellä somessa, Isotalo sanoo.

Isotalon mukaan mieliala koulussa on nyt kesän ja kesäloman kynnyksellä kohonnut.

–Onneksi nuoruus on siitä ihanaa aikaa, että elämä voittaa ja nuorilla ovat uudet haasteet edessä.

 

 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme