Mainos
Mainos

Seinäjoen teinisurma: Nämä ovat syyttäjän todisteet – "Huhtikuu on ollut harkinta-aikaa"

Syyttäjän mukaan Seinäjoen huhtikuinen teinisurma oli harkittu murha. Teon määrätietoisuudesta kertovat muun muassa uhrin vammat, vakaasta harkinnasta puolestaan syytetyn ennen tekoa lähettämät WhatsApp-viestit.

Seinäjoen teinisurmasta ilmoitti epäillyn isä, kertoo syyttäjä. 15-vuotias nuori surmasi saman ikäisen koulutoverinsa viime huhtikuussa kotonaan. Syyttäjän mukaan hätäkeskukseen soitti myöhemmin paikalle tullut syytetyn isä. 

Kun poliisi saapui huhtikuussa tapahtuneen surman jälkeen paikalle, murhasta syytetty 15-vuotias väitti poliisille, että surmatalossa olisi ollut ulkopuolinen tekijä.

SYYTTÄJÄN TODISTEET

Valokuvat (Todisteet 1-3, 10) 

Syyttäjä listaa syytteen tueksi useita valokuvia mm. uhrista ja tekopaikasta. Nämä kielivät syytteen mukaan mm. epäillyn tekijäasemasta, syyllisyydestä, teossa käytetystä voimasta ja tunnustuksen oikeellisuudesta.

KRP:n lausunnot (4-7)

Keskusrikospoliisin rikostekninen laboratorio on antanut useita lausuntoja muun muassa verijälkien ja DNA:n alkuperästä. Myös veriroiskeita ja niistä syntyneitä siirtokuvioita on analysoitu. Syyttäjän mukaan ne kertovat tapahtumien kulusta, väkivallan käytön paikasta ja tunnustuksen oikeellisuudesta.

Epäillyn vammat (8) 

Lääkärin kirjaamat vammat kertovat syyttäjän mukaan teossa käytetystä voimasta sekä teon määrätietoisuudesta ja moitittavuudesta. 

Uhrin vammat ja oikeuslääketieteellinen tutkimus (9-15)

Syyttäjän mukaan muun muassa puolustautumisvammat puuttuvat uhrista kokonaan. Lyönnit veitsellä on kohdistettu sydämen ja keuhkon alueelle. 

Viestit (16)

Syyttäjä listaa todisteeksi otteita viestittelystä WhatsApp-ryhmässä, johon syytetty on kuulunut. Nämä kielivät syyttäjän mukaan teon motiivista sekä tahallisuudesta: siitä, miten hyväksyvästi syytetty suhtautui uhriin kohdistettavaan väkivaltaan.

Puhelimesta taltioidut internetin historiatiedot (17)

Näitä ei eritellä syytteessä, mutta syyttäjän mukaan historiatiedot ne kertovat vakaasta harkinnasta, teon suunnitelmallisuudesta ja tunnustuksen oikeellisuudesta.

Myrkyttämisyritys (18-19)

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunto kertoo syytetyn myrkyttämisyrityksessä käyttämästä nesteestä. Syyttäjän mukaan myrkyttämisyritys ennen veritekoa kertoo teon suunnitelmallisuudesta ja tunnustuksen oikeellisuudesta.

Myrkyttämiseen käytetystä aineesta on hankittu myös Tukesin asiantuntijalausunto.

Uhrin puhelimen viimeiset tapahtumat (20)

Kertovat syyttäjän mukaan tekoajankohdasta.

Syytetyn televalvontatiedot (21)

Tekoajankohdasta kertovat syyttäjän mukaan myös syytetyn televalvontatiedot ajalla 28.4.2015 klo 13.00-15.15.

 

– Vastaaja kertoi poliisille näin, mutta hyvin pian selvisi, ettei tällaista ulkopuolista tekijää ollut olemassa, kihlakunnansyyttäjä Kimmo Lampinen sanoo.

Lampisen mukaan muuten tytön kertomukset tapahtumista täsmäävät esimerkiksi teknisestä tutkinnasta saatujen tulosten kanssa. Syyttäjän haastehakemuksessa kerrotaan hyvin tarkkaan raakojen tapahtumien kulusta.

"Teko oli harkittu"

Tyttö on tunnustanut syyllisyytensä tekoon, mutta hänen mukaansa kyse oli taposta, ei murhasta. Syyttäjä perustaa rikosnimikkeen valinnan muun muassa poikkeukselliseen raakuuteen. Teräasetta on käytetty liioitellun paljon.

– Iskuja on ollut useita ja lisäksi uhri on tehty puolustuskyvyttömäksi silmät sitomalla, Lampinen sanoo.

Syyttäjän mukaan teko oli myös tarkkaan harkittu. Epäilty oli puhunut väkivallan käytöstä uhria kohtaan WhatsApp-ryhmän keskusteluissa viikkoja ennen verityötä.

– On vaikea sanoa ihan tarkkaan, missä vaiheessa harkinta on alkanut, mutta sanotaan, että huhtikuu on varmasti ollut harkinta-aikaa, Lampinen sanoo.

Kaiken kaikkiaan tapaus on Lampisen mukaan äärimmäisen poikkeuksellinen.

– Tapaukset, joissa sekä vastaaja että uhri ovat juuri 15 vuotta täyttäneitä, ovat hyvin harvinaisia. Muistan yhden vastaavan tapauksen 2000-luvun alusta Imatralta. Lisäksi tässä on poikkeuksellista vakaa harkinta ja suunnitelmallisuus, kun tämän ikäisistä on kysymys, Lampinen sanoo.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme