Mainos
Mainos

Sekom-vyyhdin kymmenien miljoonien eurojen rahanpesuepäilyt kaatuivat

Sekom-vyyhdin kymmenien miljoonien eurojen rahanpesuepäilyt eivät johda syytteeseen, koska rahanpesun esirikoksesta ei ole löytynyt näyttöä.

Sen sijaan kihlakunnansyyttäjät Anja-Riitta Rinkinen ja Tommi Hietanen nostivat syytteet kolmea yhtiöiden määräysvallan käyttäjää vastaan vuosina 2002 – 2009 tehdyistä törkeistä veropetoksista ja vuosina 2003 – 2009 tehdyistä törkeistä kirjanpitorikoksista. Syytteiden mukaisten vältettyjen verojen määrä on yli 11 miljoonaa euroa.

Jutun pääepäillyt olivat rahanpesututkinnan vuoksi lähes vuoden tutkintavankeudessa.

Sekomin verkkosivuilla vuonna 2008 yhtiön päätoimialaksi mainittiin öljytuotteiden kauppa. Yhtiörypäs työllisti aikanaan Suomessa noin 130 ihmistä Suomessa ja noin 2500 epäsuorasti ympäri maailmaa. Vuonna 2004 liikevaihto oli yli 500 miljoonaa euroa.

"Odotettu ja oikein"

 - Syyttäjän ratkaisu epäillyn rahanpesun osalta oli odotettu ja oikein. Olemme noin viisi vuotta kestäneen esitutkinnan aikana toistuvasti vaatineet poliisilta tietoa siitä, mikä epäillyn rahanpesun esirikos olisi ollut. Emme saaneet koskaan tähän vastausta. Nyt on ilmeistä, ettei asiaa ole selvitetty syyttäjällekään, toteaa pääepäiltyjen asianajaja Kai Kotiranta toteaa tiedotteessaan.

- Päämieheni ovat totta kai helpottuneita syyttäjän ratkaisusta, mutta samalla äärimmäisen pettyneitä suomalaisen esitutkintamenettelyn suorittamistavasta. Tässä jutussa syyttömyysolettamalla on pyyhitty pöytää ja päämiesteni omaisuus on takavarikoitu eri puolilla Eurooppaa – tämä kaikki oli täysin turhaa ja perustui koko ajan selvästi aiheettomaan kotimaiseen rikosepäilyyn, jonka tutkintaa vain viivytettiin. Jutun jälkipyykki tulee kestämään vielä kauan, arvioi Kotiranta.

Epäillyt kiistävät myös muut rikosepäilyt.

- Syytteiden kohteena olevat väitetyt vero- ja kirjanpitorikosepäilyt ovat syntyneet nyt aiheettomaksi todetun rahanpesuepäilyn sivutuotteena. Rikosilmoituksia ei asiassa ole tehty, vaan poliisi on itse käynnistänyt oman tutkinnan näiden epäilyjen osalta.

- Päämieheni suhtautuvat syytteisiin kuitenkin vakavasti ja kiistämme ne kaikilta osin aiheettomina. SEKOM-yhtiöiden toiminnassa ei ole ollut mitään rikollista eikä niiden toiminnassa ole syyllistytty vero- tai kirjanpitorikoksiin – kuten ei rahanpesuunkaan, toteaa Kotiranta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme