Mainos

Sijoitushuijarit iskivät taas - suomalaisilta nyhdetty jättisummia

Kansainväliset sijoitushuijarit ovat saaneet isoja summia hyväuskoisilta suomalaisilta.

Helsingin poliisin talousrikosyksikön tutkintaan on viime viikkoina tullut useita tapauksia, joissa asianomistajat kertovat menettäneensä rahaa ulkomaille tekemissään sijoituksissa.

MTV Uutisten tietojen mukaan huijauksen kohteeksi joutuneet ihmiset ovat menettäneet yhteensä satoja tuhansia euroja. Suurin yksittäinen huijaussumma on ollut yli satatuhatta euroa.

Tapauksia tutkitaan epäiltyinä törkeinä petoksina.

Huijarit ovat tarjonneet puhelimitse sijoituskohteina esimerkiksi osakkeita. Asiakkaalle on lähetetty materiaalia myös sähköpostilla. Petoskuvio on sama: kun huijarit ovat saaneet houkuteltua asiakkaan siirtämään rahaa ulkomaiselle tilille, yhteys sijoituspalveluyritykseen katkeaa eikä rahoja tule takaisin.

Sijoituspalvelua on tarjottu muun muassa Marks Capital nimellä. Marks Capital kuuluu niihin palveluntarjoajiin, joista myös Finanssivalvonta varoittaa. Finanssivalvonnalla on syytä epäillä, että yhtiö tarjoaa sijoituspalveluja Suomeen ilman asianmukaista toimilupaa.

Huijareiden tilit Kaukoidässä

Poliisi epäilee petosrikoksista ulkomaisia tekijöitä. MTV Uutisten tietojen mukaan huijareiden tilejä on ollut Kaukoidässä, kuten Hongkongissa. Asianomistajina olevat suomalaiset ovat siirtäneet rahojaan tileille ja sittemmin siis menettäneet rahansa.

Poliisi yrittää jäljittää rahoja, mutta tehtävä ei ole helppo. Toistaiseksi kukaan asianomistajista ei ole saanut rahojaan takaisin.

Sijoituspalveluita tarjoavat huijarit ovat yleensä rakentaneet kulissinsa ammattitaidolla. Huijareilla ei todellisuudessa ole tarkoituskaan sijoittaa asiakkaan rahoja siihen kohteeseen, mihin asiakasta houkutellaan sijoittamaan.

Sijoituskohteita puhelimessa tarjoavat ovat usein sulavasanaisia, itsevarmoja ja jopa päällekäyviä. Puheluita saattaa tulla paljon, ja lopulta asiakas väsyy ja suostuu sijoittamaan pienen summan. Kun ensimmäinen sijoitus on tehty, huijarit pitävät taukoa, kunnes aloittavat uudet soitot.

Finanssivalvonta varoittaa

Finanssivalvonta muistuttaa, että valvonnasta ja sääntelystä huolimatta finanssimarkkinoilla esiintyy väärinkäytöksiä, joiden kohteeksi vilpittömässä mielessä toimivat yksityiset sijoittajat ja säästäjät voivat joutua.

Finanssivalvonnan mukaan varovaisuutta on syytä noudattaa jos, tarjouksen tekijä lähestyy puhelimitse EU-alueen ulkopuolelta. Tyypillinen rikollisen toiminnan muoto on se, että palveluntarjoaja, sijoituksen kohde (esimerkiksi osakkeet) ja maksuosoite sijaitsevat kaikki eri maissa.

Hälytyskellojen pitäisi soida myös, jos tarjouksen tekijällä on kohtuuton kiire, maksu vaaditaan etukäteen, sopimusta tai muuta kirjallista materiaalia ei ole saatavilla ja kaiken kukkuraksi luvassa on huipputuottoa lyhyessä ajassa ja ilman riskiä.

Finanssivalvonta kehottaa aina pyytämään harkinta-aikaa, jotta epäilyttävältä vaikuttavan tarjouksen taustan voi selvittää. Ennen ratkaisun tekemistä tulisi selvittää ainakin se, onko palveluntarjoaja todella olemassa sekä se, millaiset ovat palveluntarjoajan johto, omistus ja toimintahistoria.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot