Mainos
Mainos

Silmitön väkivalta täysin tuntematonta kohtaan on harvinaista Suomessa

Kouvolan Kuusankoskella tapahtunut puukotus on järkyttänyt perusturvallisuuden tunnetta alueella.

Nelikymppinen nainen puukotettiin kuoliaaksi omalla pihallaan keskellä päivää, eikä epäilty tuntenut uhriaan lainkaan.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen arvion mukaan noin kymmenen prosenttia Suomessa tapahtuvista henkirikoksista kohdistuu tuntemattomiin ihmisiin.

– Usein uhrilla ja tekijällä on kuitenkin jonkinlainen kontakti ennen tekoa, esimerkiksi ravintolassa käyty riita, sanoo erikoissuunnittelija Hannu Niemi Optulasta.

Sen sijaan "täysin puskista" tuleva väkivalta on Niemen mukaan äärimmäisen harvinaista ja siksi tapaukset saavat paljon huomiota.

Muun muassa nämä silmittömät väkivallanteot ovat puhuttaneet suomalaisia 2000-luvulla.

1) Kouvolan Kuusankoski, elokuu 2014

Sekavaksi kuvailtu mies kiertelee Kuusankosken Pappilanpellon asuinalueella ja uhkailee asukkaita veitsellä. Kun poliisi pääsee paikalle, nelikymppinen nainen on kuollut veitseniskuista saamiinsa vammoihin.

Epäiltyä ei pystytä teon jälkeen kunnolla kuulustelemaan, sillä mies on niin harhainen. Alustavissa kuulusteluissa mielenterveysongelmista kärsivä mies kuitenkin tunnustaa teon.

2) Hanko, elokuu 2014

Postinkantajaa puukotetaan keskellä yötä Hangon keskustassa. Kolmikymppinen mies saa hengenvaarallisia vammoja ja teosta epäiltynä otetaan kiinni 18-vuotias tyttö.

Kuulusteluissa nainen myöntää teon, mutta ei pysty kertomaan mitään syytä tapahtuneelle. Naisella on taustallaan pari tuomiota pahoinpitelystä ja on mahdollista, että hän oli jonkin aineen vaikutuksen alaisena. 

3) Kotka, joulukuu 2012

Keski-ikäinen mies on odottamassa linja-autoa pysäkillä Kotkan Karhulassa, kun hänen kimppuunsa hyökkää kolmikymppinen mies. Tuntematon mies lyö häntä ensin nyrkillä päähän, sitten potkii, kun mies vajoaa maahan. Hyökkääjä myös hyppii miehen päällä ja hakkaa tätä kyynärsauvalla.

Myöhemmin selviää, että tapon yrityksestä epäilty mies on vain päivää aiemmin tappanut äitinsä ja tyttöystävänsä Vantaalla. Mies selittää tekojaan sillä, että hän uskoi uhriensa olevan ufoja ja provosoineen häntä telepaattisesti.

Myöhemmin miehen todetaan olleen tekojen aikaan psykoosissa eli syyntakeeton. Häntä ei tuomita rangaistukseen, vaan hoitoon.

4) Varkaus, huhtikuu 2012

17-vuotias on pyöräilemässä Varkaudessa ystävänsä kanssa, kun tuntematon, noin 40-vuotias mies tulee tyttöjä vastaan. Mies ottaa esiin veitsen ja puukottaa tyttöä useita kertoja ylävartaloon.

Tyttö kuolee ensiavusta huolimatta ja puukottaja löytyy noin sadan metrin päästä tekopaikasta. Mies kertoo poliisille, että oli aamulla päättänyt puukottaa jonkun.

Teon motiiviksi mies ilmoittaa, että haluaa vankimielisairaalaan. Myöhemmin oikeus toteaa miehen syyntakeettomaksi ja hänet sijoitetaankin Niuvanniemen vankimielisairaalaan.

5) Keravan Savio, heinäkuu 2008

14-vuotias tyttö on Savion koripallokentällä harjoittelemassa heinäkuisena iltana. Paikalle tulee 18-vuotias mies, joka on etsinyt tapettavaa henkilöä tuntikausia edellisestä päivästä lähtien.

Tyttö valikoituu uhriksi, koska hän ei pysty tekemään vastarintaa. Mies iskee tyttöä 50 kertaa puukolla.

Mies kertoo poliisikuulusteluissa teon jälkeen, että hän surmasi tytön päästäkseen eroon vuosia jatkuneesta ahdistuksestaan. Hän myös sanoo, että on yrittänyt saada apua mielenterveysongelmiinsa jo pitkään.

Myöhemmin mies todetaan syyntakeettomaksi ja määrätään hoitoon.

6) Helsinki, huhtikuu 2004

Huhtikuun 22. päivänä kello 10.21. hätäkeskukseen tulee ilmoitus: Helsingin metrossa on lyöty miestä kirveellä päähän. Teko tapahtuu Kulosaaren aseman kohdalla, kun juna on matkalla keskustasta Itäkeskukseen. 

Kun poliisi pääsee paikalle, selviää, että 23-vuotias miesuhri on loukkaantunut vakavasti, myöhemmin hän menehtyy saamiinsa vammoihin.

Silminnäkijöiden mukaan 36-vuotias mies on noussut junan loosista, kävellyt lehteä lukeneen uhrinsa luo ja lyöneen tätä kirveellä päähän muutamaan kertaan.

Pian selviää, että uhriksi on valikoitunut täysin sivullinen henkilö. Epäilty tunnustaa heti olevansa teon takana.

Oikeus toteaa miehen syyntakeettomaksi ja hänet passitetaan pakkohoitoon.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme