Mainos
Mainos

Siskokset menettivät neljännesmiljoonan – mutta olivat neuvokkaita ja saivat nigerialaismiehen oikeuteen

Helsingin käräjäoikeudessa on alkanut poikkeuksellinen käsittely, jossa niin sanotusta nigerialaiskirjehuijauksesta epäiltyä miestä syytetään törkeästä petoksesta. 43-vuotias mies saatiin Suomeen uhrien neuvokkuuden ansiosta.

Miehen epäillään olleen mukana porukassa, joka huijasi kahdelta suomalaissiskokselta yli 250 000 euroa. Huijaus kesti kaikkiaan yli vuoden ajan ja naiset toimittivat rahaa huijareille useissa erissä.

– Perusidea on se, että on tutustuttu netissä Skypen kautta ja keskusteltu pitkään esimerkiksi perheistä ja muusta elämästä, kertasi kihlakunnansyyttäjä Heikki Wendorf jutun käsittelyssä.

Kuukausia kestäneen kevyemmän ja romanttisen keskustelun jälkeen huijarit alkoivat viedä keskustelua raha-asioihin. He kertoivat arvoltaan suuresta paketista, jonka he voisivat lähettää Suomeen. Kallisarvoisesta paketista olisi kuitenkin koitunut lähettäjille kuluja, joten he pyysivät naisilta rahaa niihin.

Paketti ei koskaan tullut perille, eikä sen syyttäjän mukaan ollut tarkoituskaan saapua.

– Aina on tullut joku uusi syy, miksei saada pakettia perille, Wendorf sanoi.

Syytetty jäi kiinni Suomessa

Syytteessä oleva mies saatiin kiinni huijattujen siskosten ansiosta lokakuussa. Heinäkuussa naiset olivat yhteydessä poliisin kanssa ja syyskuussa pankit ja Western Union kieltäytyivät toimittamasta naisten rahoja eteenpäin.

Tuolloin naiset pyysivät huijareita saapumaan Suomeen ja hakemaan rahaa käteisenä. Puheena ollut summa oli 12 000 euroa.

Rahaa ei kuitenkaan luovutettu, vaan tapaamispaikalle tulikin poliisi, joka otti rahaa noutamaan tulleen miehen kiinni. 43-vuotias mies on on ollut vangittuna tuosta hetkestä, eli lokakuun alusta asti.

Hän on jutussa myös ainoa syytetty, vaikka syyttäjä epäilee hänen olleen osa isompaa huijausporukkaa. Muita epäiltyjä ei kuitenkaan ole pystytty tunnistamaan, eikä näin ollen tavoittamaan.

Syytteessä oleva mies kiistää olleensa osallisena huijaukseen tai syyllistyneensä mihinkään rikokseen. Hän kuitenkin myöntää tulleensa Suomeen hakemaan naisten lupaamia rahoja.

– Päämieheni oli tuolloin Sveitsissä ja häntä oli pyydetty hakemaan rahaa Suomesta. Hän ei tiennyt, että asiaan olisi liittynyt mitään rikollista, eikä hänellä ollut mitään syytä epäillä sellaista, vastaajan avustaja, varatuomari Jussi Kaasalainen sanoi.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme