Mainos
Mainos

”Sitkeä eläin” – päähän ammuttu poliisikoira toipui työkuntoiseksi

Poliisikoiria loukkaantuu työtehtävissä vakavasti vain harvoin. Poliisikoiralaitoksen tiedossa 2000-luvun aikana yhteensä kolme vakavaa tapausta, joista yksi on viikonloppuna Loviisassa sattunut poliisikoira Börjen loukkaantuminen.

Suomessa on vajaat 300 poliisikoiraa, joista suurin osa on koulutettu myös vaarallisiin tehtäviin. Poliisikoiralaitoksen johtajan, ylikomisario Pekka Kokkosen mukaan tällaisia tehtäviä poliisikoirilla on vuosittain keskimäärin 600.

Tehtävämäärään nähden poliisikoirille sattuu vain vähän vakavia väkivallantekoja.

Yksi vakavista tapauksista sattui vuonna 2012, kun poliisikoiraa ammuttiin päähän piiritystilanteessa Varkaudessa.

– Koirahan on sitkeä eläin, tämäkin koira selvisi tästä ja toipui työkuntoiseksi, Kokkonen kertoo MTV Uutisille.

Tätä edeltävä tapaus sattui Porvoossa 2002 huoltoaseman pihalla. Tällöin kiinniotettava henkilö ampui poliisikoiran kuoliaaksi.

Kokkosen mukaan poliisikoirien kohtaamasta väkivallasta ei kuitenkaan ole ollut tarkkaa tilastointia.

– Poliisikoirat kohtaavat varmasti eriasteista väkivaltaa enemmänkin, mutta vakavia tapauksia on nämä kolme, mitä meillä on tiedossa.

Uudet suojavarusteet koekäyttöön

Suomessa harkitaan parhaillaan poliisikoirille uudenlaisia suojavarusteita. Poliisikoirien nykyisiä varusteita ei Kokkosen mukaan käytetä paljoakaan, sillä niiden käytettävyys on huono.

Kyseiset varusteet ovat peräisin 90-luvun puolelta ja ne on suunniteltu joukkojenhallintatilanteisiin

– Ongelma sen aikaisissa varusteissa on se, että ne ovat erittäin raskaita ja rajoittavat koiran liikkumista huomattavasti. Esimerkiksi kadonnutta tai vaarallista henkilöä etsittäessä jäljitys saattaa hyvinkin kärsiä siitä.

Muualla maailmassa on kuitenkin käytössä jo kehittyneempiä suojavarusteita, joita on nyt tarkoitus kokeilla Suomessakin.

– Tällä hetkellä olemassa hyvinkin kevyitä koiran suojavarusteita, joilla sitten saadaan riittävä suoja käsiaseen luoteja, puukoniskuja, lyöntejä ja potkuja vastaan, Kokkonen toteaa.

– Näitä hankitaan koekäyttöön muutamia ja sen jälkeen katsotaan, mikä on paras ja käytettävin varuste.

Tällaisilta näyttävät maailmalla käytettävät poliisikoirien suojavarusteet.


Katso myös video suloisesta pikku Peetusta komentamassa poliisikoiraa.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme