Mainos
Mainos

Ennätystuomio jäi hilkulle Sörkan amfetamiinijutussa - vastaajille yhteensä 132 vuotta vankeutta

Espoon käräjäoikeus on langettanut kolmelle henkilölle 13 vuoden maksimituomiot niin sanotussa Sörnäisten vankilan huumejutussa. Tuomiot annettiin törkeistä huumausainerikoksista.

Yhteensä vankeusvuosia tuomittiin 132 kaikkiaan 20 henkilölle. Jutun syyttäjät vaativat 22 henkilölle yhteensä 170-180 vuoden vankeustuomioita, mikä olisi ollut tuomittujen vankeusvuosien epävirallinen Suomen ennätys yhdestä jutusta. Nyt juttu sijoittuu jaetulle toiselle sijalle.

Syyttäjä Erkki Huhtalan mukaan tämän hetkinen ennätys on 143 vuotta vankeutta, mikä tuomittiin huhtikuussa Helsingin hovioikeudessa. Siinäkin kyse oli laajasta huumevyyhdestä, jossa oli mukana moottoripyöräkerho Cannonballin jäseniä.

– Ajan henki on nyt se, että Suomeen tuodaan kerralla paljon amfetamiinia ja muita huumausaineita. Se nostaa rangaistukset aika korkeiksi. Tällä hetkellä on vallalla myös se, että poliisi tutkii koko kokonaisuutta eli sekä osto- että myyntiporrasta. Näin ollen käräjille tulee aika isoja kokonaisuuksia, Huhtala sanoo.

Bandidos-kytköksiä mukana

Nyt tuomiot saanut liiga salakuljetti Suomeen noin 63 kiloa amfetamiinia sekä jonkin verran hasista ja ekstaasia. Liigaa johdettiin Sörnäisissä sijaitsevasta Helsingin vankilasta. 

Liigan johtajille toimitettiin selleihin älypuhelimia jalkajousella. Yhteydenpito vankilan ulkopuolella oleviin tuomittuihin hoidettiin anonyymissa Tor-verkossa. Valtosa tuomituista on kotoisin Virosta ja viidellä suomalaisella on kytköksiä Bandidos-järjestöön.

Oikeuden mukaan virolaisten vastaajien tehtävänä oli huumeiden maahantuonti Hollannista Suomeen ja niiden piilottaminen kätköihin Järvenpäässä, Vantaalla, Espoossa ja Kirkkonummella. Yksi postipakettina lähetetty erä oli tarkoitettu suomalaisille vastaajille, jotka kuuluivat Bandidokseen tai sen kannattajakerhoon.  

Kovimmat tuomiot eli 13 vuotta vankeutta saivat jutussa Jaak Tarvis, 31, Marius Mitt, 31, ja Teemu Lehter, 30. Yli kymmenen vuoden tuomiot saivat myös Priit Pajula, 43, ja Marek Segar, 39. He saivat 12,5 vuotta.

Oikeus piti toimintaa suunnitelmallisena ja rikoksilla tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä. Vastaajat tuomittiin menettämään valtiolle rikoshyötyä yhteensä yli 360 000 euroa.

Oikeuden mukaan rikoksia ei kuitenkaan tehty rikollisryhmän jäsenenä eikä Bandidoksen nimiin.

Syyttäjät aikovat valittaa tuomiosta hovioikeuteen.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme