Mainos
Mainos

Sukulainen kävi erikoisen puhelun Helsingin yliajosta syytetyn miehen kanssa vain hetkeä ennen turmaa: "Karhu tulee"

Helsingin yliajosta syytetyn 52-vuotiaan miehen sukulainen ei yllättynyt yliajouutisista viime heinäkuussa. Hänen mukaansa mies oli aiemminkin kaahaillut liikenteessä, käyttäytynyt aggressiivisesti ja muun muassa uhkaillut tappamisella.

Sukulaisen kertomukset ovat osa poliisin esitutkinta-aineistoa, joka tuli julkiseksi oikeudenkäynnin alkaessa eilen. Oikeudessa puidaan tapahtumia viime heinäkuulta, jolloin mies kaahasi Helsingin keskustassa ja osui autollaan kuuteen ihmiseen. Yksi uhreista raahautui auton mukana yli 200 metriä ja kuoli.

Poliisin kuulusteluissa yliajosta syytetyn täti kertoi, että miehen sukulaiset olivat jo pitkään olleet kyllästyneitä miehen toilailuihin.

– Eli kaikki nämä hänen sekoamiset ja uhkailut. Hän on esimerkiksi uhannut tappaa veljensä noin 5 vuotta sitten, nainen kertoi poliisin kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Sukulaisen mukaan mies ”sekosi” pian sen jälkeen, kun hänen isänsä kuoli joulukuussa 2012. Naisen mukaan mies oli muun muassa kertonut isänsä kuoleman jälkeen aikoneensa tappaa tämän itse.

Nainen kertoi myös, ettei ole pitkään aikaan vastannut miehen puheluihin mielellään. Hän kuitenkin kävi miehen kanssa erikoisen keskustelun puhelimessa vain hetkiä ennen yliajoa 28. heinäkuuta.

"Ei tämä yllätyksenä tullut"

Tuolloin Helsingin keskustassa sijaitsevassa ravintola Savotassa istunut mies soitti naiselle ja ilmoitti tilanneensa karhunlihaa. Naisen mukaan mies uhosi tuhlaavansa karhunlihaan koko edesmenneen isoäitinsä perinnön, mikäli se osoittautuisi maukkaaksi.

Naisen mukaan mies kertoi myös ostaneensa uuden Jaguarin ja tiedusteli, millä autolla tämä haluaisi hänen tulevan seuraavan kerran kylään. Kun nainen ilmoitti, ettei halua tavata miestä, mies totesi karhun tulevan ja katkaisi puhelun.

– Kun sain kuulla mitä oli tapahtunut puhelumme jälkeen, olin kauhuissani, nainen kertoi poliisille kuulusteluissa.

Hänen mukaansa uutiset yliajosta eivät kuitenkaan tulleet lopulta yllätyksenä.

– *** on aikaisemminkin ollut aggressiivinen eikä hän ole aina tarvinnut motiivia tekoihin. Olen kyllä ajatellut, että voisi joskus käydä niin, että hän saattaisi esimerkiksi tappelun yhteydessä syyllistyä tappoon.

– Eli ei tämä yliajo nyt ihan yllätyksenä tullut.

Ristiriitaisia kertomuksia

Miehen oikeudenkäynti jatkuu maanantaina. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta muun muassa murhasta, viidestä tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Mies on kiistänyt murhan ja tapon yritykset. Puolustuksen mukaan mies on sen sijaan syyllistynyt vain törkeään kuolemantuottamukseen.

Mies on kertonut oikeudessa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tappaa ihmisiä ja että hän kärsi tapahtumahetkellä paniikkihäiriöstä ja psykoosista. Esitutkinnassa mies on kuitenkin kertonut poliisille halunneensa tappaa ainakin yhden ihmisen.

Alla poliisin rekonstruktio miehen ajoreitistä ennen yliajoa:

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme