Mainos
Mainos

Suojatieturmasta ehdollista hurjaa vauhtia ajaneelle koulubussin kuljettajalle – todistaja näki vain jonkun lentävän ilmassa

Suojatietä ylittänyt mies kuoli, kun koululaisia kuskanneen minibussin kuljettaja ajoi huomattavaa ylinopeutta 30 km/h -alueella. Juuri ennen törmäystä kuljettaja oli katsonut takapenkille tarkistaakseen, oliko kyydissä istuneen vammaisen lapsen turvavyö kiinni ja istuma-asento hyvä.

Onnettomuus sattui Espoossa Turuntiellä marraskuussa 2015. Ajopiirturin tietojen mukaan miehen kuljettaman minibussin nopeus oli törmäyshetkellä 74 kilometriä tunnissa. Törmäyspaikalla Turuntiellä nopeusrajoitusta oli alennettu tietöiden vuoksi.
Kuljettaja kertoi, ettei ollut tiennyt 30 kilometrin rajoituksesta ja havahtui vasta törmäykseen.

Törmäys oli voimakas. Oikeudessa todistajana kuultu vastakkaisesta suunnasta tullut autoilija kertoi reagoineensa siihen, että joku ihminen oli lentänyt ilmassa. 

Oikeuden mukaan teko oli liikenneturvallisuuden vaarantamisen osalta törkeä. Sen sijaan kuolemantuottamus ei ollut törkeä, sillä laiminlyönti liikenteen seuraamisessa oli ollut vain lyhytaikaista ja juuri katseen kääntämistä ennen kuljettaja oli tarkistanut, ettei tiellä näkynyt ketään. Lisäksi näkyvyyttä suojatielle peitti risukasa juuri sillä puolella, jolta mies oli suojatielle kävellyt.

Kuljettaja oli tapahtumista hyvin pahoillaan, mutta sillä ei ollut vaikutusta tuomioon.

– Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että kuoleman aiheuttamasta menettelystä seuraa tekijälle voimakasta syyllisyydentuntoa ja ahdistusta, oikeus perustelee määräämäänsä ehdollista vankeusrangaistusta.

Kuljettaja on ollut ajokiellossa vuoden 2015 marraskuusta lähtien. Ajokielto päättyy toukokuun lopussa.

Törmäyksessä kuolleen miehen aikuiset lapset vaativat kuljettajalta vahingonkorvauksia läheisen isän ja perheilleen tärkeän isoisän kuoleman aiheuttamasta kärsimyksestä. Oikeuden mukaan heillä ei kuitenkaan ollut korvauksiin oikeutta, kun kyse ei ollut tahallisesta henkirikoksesta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme