Mainos
Mainos

Suojeltiinko Copterline-päätöksillä huippuasianajajia?

Jälkipyykki konkurssiin menneestä helikopteriyhtiöstä Copterline Oy:stä jatkuu.

Copterlinen rikosjuttua koskeneiden syyttämättäjättämispäätösten salaamisista on kanneltu valtakunnansyyttäjänvirastoon. Kantelun on tehnyt yksi Copterline Oy:n konkurssipesän velkojista. 

– Salaamispäätöksillä halutaan vain suojella tahoja, jotka järjestivät 882 000 euroa ohi kirjanpidon, velkoja sanoo MTV Uutisille.

Velkoja pyytää kantelussa valtakunnansyyttäjää selvittämään ja arvioimaan, ovatko Helsingin kihlakunnansyyttäjät Kari Penttinen ja Pentti Suhonen salanneet syyttämättäjättämispäätökset ilman perusteita Copterline Oy:n asiassa.

KRP tutki rikosepäilyjä - ei syytteitä

Keskusrikospoliisi tutki Copterline Oy:n konkurssiin liittyneitä rikosepäilyjä vuonna 2012. Epäiltyinä vakavista rikoksista oli useita tunnettuja asianajajia. Poliisi epäili muun muassa, että asianajopalkkioita olisi jätetty kirjaamatta Copterline Oy:n kirjanpitoon. Syyttäjät päättivät kesällä 2014, ettei rikosepäilyistä nosteta syytteitä.

Syyttäjät tekivät yhteensä viisi syyttämättäjättämispäätöstä. Kaikki on salattu punaisella ”Salainen” –leimalla.

Syyttämättäjättämispäätösten salaamista on ihmetellyt muun muassa rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

– Täysin poikkeuksellista, Tolvanen sanoi MTV Uutisille aiemmin.

Kantelijan mukaan salaamiset eivät perustu lakiin.

– Salaamiset liittyvät siihen, että kukaan ei halua julki sitä, kuka otti keneltä ja kuinka paljon ja mitä KRP epäili. Kaikki salaamiseen liittyvät asiakirjat ja kohdat liittyvät tavalla tai toisella rikosten peittelyyn ja tiettyjen tahojen intresseihin, velkoja kirjoittaa kantelussa.

"Kyse on liikesalaisuuksista"

Syyttäjä Kari Penttisen mukaan väite ”tiettyjen tahojen” suojelemisesta on tuulesta temmattu.

– Tässä ei ole mitään tarpeita suojella yhtään ketään. Kyse on liikesalaisuuksista ja niihin liittyen hovioikeuskin on jutun siviiliprosessissa määrännyt asiakirjoja salaiseksi, Penttinen sanoo MTV Uutisille.

Kantelijan mukaan yhtiöille ei olisi voitu enää millään perusteella aiheuttaa vahinkoa. Copterline Oy meni konkurssiin 15.2.2010.  Alun perin salaamisen perusteena käytettiin Sikorsky-sopimusta.  Kantelijan mukaan salaamiset pitää poistaa, koska salaamisen perusteita ei enää vuoden 2010 jälkeen ole ollut olemassa. Oikeudenkäynnit USA:ssa Sikorskyn ja kopteriturmassa menehtyneiden omaisten välillä on ratkaistu. 

Kopteri putosi mereen 2005

Amerikkalaisvalmisteinen Copterline Sikorsky S-76 putosi mereen Tallinnan edustalla elokuussa 2005. Turman syyksi todettiin Sikorskyn alihankkijan toimittama viallinen varaosa. Onnettomuudessa kuoli 14 ihmistä.

Copterline haastoi Sikorskyn oikeuteen. Sovintosopimus solmittiin kesäkuussa 2009. Copterlinen hallituksen puheenjohtajana oli tuolloin tunnettu suomalainen asianajaja. Sikorsky-asiamiehenä Copterlinen ja Sikorskyn välistä sovintosopimusta neuvotteli toinen tunnettu suomalainen asianajaja.

KRP epäili esitutkinnassa, että asianajolaskuja maksettiin ohi kirjanpidon.

Syyttäjät katsoivat syyttämättäjättämispäätöksissä, että ”ei voida tehdä sitä johtopäätöstä, että asianajolaskun kirjaamattomuus Copterline Oy:n kirjanpitoon olisi tehty tarkoituksellisesti. Kysymys on mitä ilmeisemmin johtunut pikemminkin huomaamattomuudesta tai erehdyksestä”, syyttäjät kirjoittivat ratkaisuissaan.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme