Mainos
Mainos

Suomalaismiehiä haksahtanut härskiin somehuijaukseen – vaadittu jopa 3500 euron summaa

Poliisi kertoo uudesta kiristyksen muodosta, jossa käytetään hyväksi sosiaalista mediaa. Uhreilta on yritetty vaatia tuhansien eurojen summia.

Kolmessa esiin tulleessa tapauksessa ulkomaalainen nainen oli ottanut yhteyttä suomalaismiehiin sosiaalisessa mediassa, jonka jälkeen heitä pyydettiin soittamaan naiselle videopuhelupalvelu Skypen kautta.

Yhdessä tapauksista nainen oli riisunut itseään ja pyytänyt myös mies riisuutumaan. 

Kesken puhelun kuvioihin oli astunut ulkomaalainen mies, joka ilmoitti, että puhelu on tallennettu uhrin web-kameran kautta. Hän uhkasi levittää kuvattua nakuvideota netissä ja uhrin läheisille. 

Tapaukset tulevat lisääntymään

Yksi tapauksista sijoittui Pohjois-Karjalaan ja kaksi Pohjois-Savoon. Rikoskomisario Heikki Mansikka-Ahon mukaan ilmiö kuitenkaan tuskin on vain Itä-Suomen ongelma. 

– On todennäköistä, että näitä on koko Suomen alueella. Tämän kaltainen tekotapa, jossa käytetään hyväksi ihmisen arimpia asioita netissä, on uusi. Todella härski keino. On oletettavaa, että tapauksia tulee ilmi lisää, Mansikka-Aho sanoo. 

Nakuvideo lähettiin vaimolle

Yhdessä tapauksessa kiristäjät lähettivät tallentamansa videon uhrin vaimolle ja toisessa miehen nauhoitettu ääni oli liitetty osaksi pornoelokuvaa. Uhkauksien tehostamiseksi uhreille oli lähetetty internetlinkki, josta elokuva löytyi. 

Parikymppisiltä suomalaismiehiltä oli aluksi pyydetty jopa 3500 euron summaa, mutta osassa tapauksista kiristäjät olivat laskeneet vaatimustaan 50 euroon asti. Teot jäivät yrityksen asteelle, koska kukaan miehistä ei suostunut maksamaan rahaa. 

Mansikka-Aho painottaa, että maksaminen on vihonviimeinen virhe. 

– Jos menet maksamaan, niin olet lypsävä lehmä ja hyvä uhri. Kiristyksestä ei tule loppua. Rahaa vaaditaan uudestaan samasta asiasta. Mitään ei pidä maksaa.  

Huijaajat puhuivat ranskaa

Kiristäjien kansalaisuus ei ole tutkinnan tiedossa. He puhuivat ranskaa, mutta he voivat olla poliisin mukaan mistä päin maailmaa tahansa. 

Kiristyksen uhreille asia on herkkä, mikä vaikeuttaa tapausten julkituloa. 

– Niin arka asia, että ei kerrota kaverille saatikka sitten poliisille. Uhrit olivat aidosti peloissaan ja säikähtäneitä siitä, että kuvat tulevat nettiin, Mansikka-Aho sanoo. 

Äänestys

Oletko joutunut huijausyrityksen kohteeksi netissä?

Kyllä

En

Oletko joutunut huijausyrityksen kohteeksi netissä?

Kyllä 31%

En 69%

31%
69%
ääniä 1990 kpl

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme