Mainos
Mainos

Suomen jengikartalla muutoksia: Lähes kolmannes United Brotherhoodista on vankilassa – Helvetin Enkeleistä ei juuri ketään

Helvetin Enkelien, United Brotherhoodin, Bandidoksen ja Cannonballin jäsenistö on kasvanut vuoden aikana noin kymmenen prosentin vauhtia, arvioi keskusrikospoliisi. KRP pitää kyseisiä jengejä järjestäytyneenä rikollisuutena, minkä jengit kiistävät.

KRP:n mukaan Helvetin Enkeleillä ja United Brotherhoodilla on jäsenistöä reilun 100 hengen verran, Cannonballilla reilut 200 ja Bandidoksella noin 250. Luvut kattavat myös niin sanotut alajengit.

Rikosylikomisario Rabbe von Hertzenin mukaan esimerkiksi United Brotherhoodin jäsenistöstä lähes kolmannes on vankilassa. Helvetin Enkelit muodostavat tälle täydellisen vastakohdan, koska heidän jäsenistöstään vankilassa ei ole juuri ketään.

Rikos- ja prosessioikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan lukuja ei voi sivuuttaa, vaikka lisätietoa tarvitaankin. Hänen mukaansa ryhmistä pitäisi pystyä keskustelemaan yhä eritellymmin, kun toimintaa arvioidaan.

– Ainakin erot vankiluvuissa ovat merkittäviä.

Bandidoksella vankilassa on vajaat kymmenen prosenttia ja Cannonballilla noin viisi prosenttia jäsenistöstä.

Osalle kaikkien neljän jengin jäsenistöstä oikeus on katsonut rangaistuksen koventamisperusteeksi rikosten tekemisen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Oikeuskäytäntö on vaihdellut eri jutuissa.

Rekrytointitavat näkyvät 

United Brotherhoodissa on STT:n tietojen mukaan ollut esimerkiksi viime syksyn aikana useita eroamisia, minkä von Hertzen vahvistaa. KRP pitää syynä sitä, että jengiin rekrytoidaan väkeä löyhin perustein. 

– Näyttäisi siltä, että eroavia on joutunut lähtemään huonoissa väleissä (bad standing). Se näkyy erilaisina kostoiskuina, muilutuksina ja muuna väkivaltana ex-jäseniä kohtaan.

Von Hertzenin mukaan eroajien ja vankilaan tuomittujen tilalle UB etsii väkeä muun muassa Bad Union -alajengistä. Syksyllä 2016 perustettu jengi toimii ainakin Helsingissä, Turussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Cannonballin alajengiksi on perustettu uudehkona paitajengi Squad 32. Ennen Squadeja perustettu Yellow Outfit on muuttunut Outfit MC -liivijengiksi. Molemmista voi edetä Cannonballiin.

Helvetin Enkeleiden aljengeinä ovat Red Devil´s MC ja Devil´s Hammers MC ja Bandidoksella puolestaan Diablos MC, Bad Attitude Crew ja Support Team X:t.

Yhteenotot mahdollisia 

Myös uusilla tulokkailla on pyrkyä jengikartalle. Von Hertzenin mukaan tilanne on siksi jännittyneempi kuin vuosiin. Satudarah MC on avannut alaosaston Helsinkiin, ja Outlaws-osastoksi on pyrkyä ainakin lappeenrantalaisella Fifteen MC South Carelianilla. 

Sekä Satudarahin että Outlawsin välit Helvetin Enkeleihin ovat olleet kansainvälisesti kireät. Esimerkiksi Satudarahilla on ollut väkivaltaisia yhteenottoja Helvetin Enkelien kanssa muun muassa Tanskassa ja Ruotsissa.

– Kansainvälisesti ei ole merkkejä siitä, että jengit pääsisivät rauhassa sopuun Satudarahin jäämisestä. Jengi on silti onnistunut levittäytymään.

Von Hertzen sanoo pitävänsä jonkinlaista väkivaltaa tai pullistelua jengien välillä todennäköisenä. Vakiintuneet jengit välttelevät silti suuria yhteenottoja.

– Yksikään jengi ei halua aiheuttaa lisää viranomaisten torjuntatoimenpiteitä. Se on bad for business. Aikanaan niin sanotun jengisodan aikana poliisi kohdisti huikean resurssin jengeihin, koska väkivalta oli niin näkyvää.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme