Mainos
Mainos

Suomen kaupoista häviää tavaraa toiseksi eniten Euroopassa – henkilöstön rötöstely kasvussa

Suomen vähittäiskauppojen hävikki on toiseksi suurin Euroopassa, selviää tänään julkaistusta tutkimuksesta. Hävikkiä kertyy etenkin varkauksista, mutta myös rikkoontumisista ja hallinnollisista virheistä.

Suomessa kokonaishävikin osuus on 1,38 prosenttia myynnistä. Suomen edellä Euroopassa on vain Hollanti, missä vastaava luku on 1, 48 prosenttia.

Hävikkiä vertaileva tutkimus tehtiin 14. kerran

– Tutkimuksen tilasi Checkpoint Systems Inc., joka on johtavia hävikinestovälineiden toimittajia. Sen alaa ovat siis muun muassa erilaiset hälyttimet.

– The Global Rental Theft Barometer toteutettiin nyt 14. kerran.

– The Smart Cube -tutkimusyhtiön vuosittain toteuttama barometri on ainoa kansainvälisesti vähittäiskaupan alan hävikkiä eri maissa vertaileva tutkimus.

– Tänä vuonna tutkimukseen osallistui johtavia kaupan alan toimijoita 24 eri maasta Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.

Euroopan keskiarvo on 1,05 prosenttia ja globaali keskiarvo 1,29 prosenttia.

Tutkimus pitää hälyttävänä, että vuosina 2014–2015 epärehellisten työntekijöiden aiheuttama hävikki oli isompi kuin myymälävarkaiden aiheuttama hävikki globaalisti. Käänne tapahtui ensimmäisen kerran tutkimuksen 14-vuotisessa historiassa. 

Kansainvälisesti vertaillen henkilöstön tekemien varkauksien osuus kaikesta hävikistä on keskimäärin 39 prosenttia. Myymälävarkauksien osuus on 38 prosenttia.

Henkilökunnan tekemien varkauksien osuus on noussut 11 prosenttia edellisvuodesta.

Suomessa hävikistä puolet syntyy myymälävarkaiden tekosista, mutta henkilöstön varkauksien osuus on meilläkin nousussa. Viime vuodesta henkilöstön varkaudet lisääntyivät 5 prosenttiyksikköä 35 prosenttiin.

Tutkimuksen mukaan taustalla on maailmantalouden heikko tilanne ja työsuhteiden muuttuminen määrä- ja osa-aikaisiksi. Tämä pienentää palkkoja ja kasvattaa epävarmuutta, mikä on omiaan lisäämään henkilökunnan epärehellisyyttä.

Vahingoittuneiden tuotteiden osuus hävikistä on Suomessa 10 prosenttia ja hallinnollisten virheiden osuus noin 5 prosenttia.

Apteekit varkaiden suosiossa

Euroopassa samoin kuin Suomessa myymälävarkaudet ovat hävikin pääasiallisin syy.

Suurimmat hävikkilukemat kertyivät apteekeissa, jotka ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan varkaiden keskuudessa.

Tutkimuksen mukaan syynä on se, että tuotteet ovat usein esillä ja samalla helposti saatavilla.  Niillä on myös hyvä jälleenmyyntiarvo.

Euroopan apteekeissa hävikkilukema oli  2,25 prosenttia. Seuraavina tulivat kultasepänliikkeet 1,66 prosentilla ja tavaratalot 1,47 prosentilla.

Pitkällä aikavälillä tarkastellen varkauksien määrä on kuitenkin kasvanut eniten rautakaupoissa ja puutarhaliikkeissä.

– Käsikauppatavaroiden osalta varkaita kiinnostavat erityisesti arvokas päivittäiskosmetiikka sekä tietyt, kalliimmat itsehoitotuotteet, kertoo tiedotteessa avainasiakaspäällikkö Karri Wiheriäkoski Checkpoint Systems Finlandista, joka on tutkimuksen tilaaja.

Suomessa kokonaishävikin osuus on rahallisesti noin 520 miljoonaa euroa. Eurooppalaiskauppojen myynnistä varkaudet ja hävikineston kulut veivät viime vuonna yli 50 miljardia euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme