Mainos

Suomen kovimmat vangit kerätään Riihimäen "gangsteritaloon"

Vankilaviranomaiset ovat ryhtyneet keskittämään Suomen kovimpia vankeja Riihimäen vankilaan. Vuodenvaihteesta alkaen sinne on siirretty jengiläisiksi luokiteltuja vankeja muista Etelä-Suomen vankiloista. Tämä on tuonut kovana paikkana tunnetulle Riksulle uuden lempinimen: ”gangsteritalo”.

Etelä-Suomen vankiloissa on kaikkiaan noin 80 sellaista vankia, jotka luokitellaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen kuuluviksi. Nyt Riihimäellä on näistä kuusikymmentä. Määrä lisääntyy vielä jonkin verran.

– Riihimäen vankila on korkean turvatason vankila ja se on suunniteltu pitkäaikaisvangeille ja vakavista rikoksista tuomituille vangeille, kertoo vankilanjohtaja Pasi Oksa.

– Tavoitteena on myös helpottaa muiden vankiloiden toimintaa, jotta  jengiläisten valta muissa vankiloissa ei olisi niin vahva kuin se nyt on.

Konflikteja estetään osastoinnilla

Riihimäen vankilassa on tällä hetkellä vajaat 200 vankia. Laitos on vahvasti jaettu pariinkymmeneen pienempään osasto.

– Osastoinnin ja aikataulutusten ansiosta Riihimäen vankilassa kaksi elinkautisvankia voi suorittaa rangaistuksen tapaamatta toisiaan koskaan.

Vaikka toisiinsa negatiivisesti suhtautuvien vankien kohtaamiset yritetään välttää mahdollisimman tarkkaan, ei eri jengeille kuitenkaan tule omia osastoja.

– Vangit sijoitetaan heidän tarpeidensa mukaan, ei värin, liivin tai statuksen mukaan.

Vangit eivät iloitse siirrosta

Muutama MTV:n uutisiin yhteyttä ottanut vanki on ihmetellyt omaa siirtoaan Riihimäelle. Heidän kertomansa mukaan heillä ei ole ollut mitään tuoreita yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta silti siirto kovempana pidettyyn Riksuun tuli.

– Kenenkään otsassa ei ole JR-leimaa, vaan jokaisen vangin osalta harkitaan, minkälaista vankilaa tarvitaan. Riihimäen vankila ei valintaa suorita, vaan sen tekee arviointikeskus, Oksa kertoo.

Oksan mukaan arvioinnissa otetaan huomioon vangin tausta, rikoksen laatu, tuomion pituus ja mahdollinen osallistuminen järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan.

Vangit pitävät Riihimäen vankilaan joutumista kielteisenä asiana, sillä yksiköllä on jo ennestään kova maine.

Oksa myöntää, että Riihimäen vankila on raskas laitos, myös henkilökunnalle.

– Tätä on pyritty ratkaisemaan kierrättämällä vartijoita eri osastoilla. Toisaalta täällä on pitkäaikaisvankeja, jotka tunnemme ja se helpottaa toiselta puolelta henkilökunnan toimintaa.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot