Mainos
Mainos

Pimeä taksibisnes paljastui pääkaupunkiseudulla – yhdellä epäillyistä raskas rikoshistoria

Helsingin poliisin talousrikostutkinta on viime keväästä asti tutkinut suurta petosvyyhtiä, jossa yhtiön epäillään vuokranneen pimeää työvoimaa.

Tutkinta käynnistettiin verottajan tekemän rikosilmoituksen pohjalta.

Kyseessä on työvoiman vuokrausfirma, joka on välittänyt kymmenille pääkaupunkiseudun taksiyrittäjille työvoimaksi yli sata henkilöä. Poliisi korostaa, että kyse ei ole taksiliikennettä harjoittavasta yhtiöstä, vaan taksinkuljettajia välittävästä henkilöstövuokrausfirmasta.

– Suurimmassa osassa on kyse ulkomaalaistaustaisista työntekijöistä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sampo Suomala kertoo MTV Uutisille.

Suomalan mukaan ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden tietämättömyyttä on käytetty hyväksi työsopimuksia laadittaessa.

Poliisi epäilee yhtiötä törkeästä veropetoksesta, jutussa on yhteensä neljä pääepäiltyä. Rikosvahinko on myös mittava, sillä kyse on 1,5 miljoonan euron maksamattomista veroista.

Osa tuosta summasta on saatu jo takaisin.

Palkanmaksuun ja rahan kierrätykseen on käytetty Suomeen ja sittemmin Latviaan perustettuja niin sanottuja kuittiyhtiöitä, joilla itsellään ei ole varsinaista liiketoimintaa. Toimintaan epäillään liittyneen myös ulkomaisen rahanpesuyhtiön.

– Kyse on laajasta tapauksesta, jossa on mittavat rikosvahingot ja kansainvälistä ulottuvuutta, Suomala kuvailee.

Yhdellä epäillyistä on raskas rikoshistoria, sillä hänet on tuomittu vuonna 2009 rahan huijaamisesta kuolemansairaiden lasten nimissä. Mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa kahdeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi vankeuteen, jonka hovioikeus korotti yli kolmen vuoden tuomioksi. Mies on kuitenkin anonut tuomionsa siirtämistä henkilökohtaisiin syihin vedoten. Mies on ollut liiketoimintakiellossa vuodesta 2009 vuoteen 2014 asti.

– Voidaan sanoa, että häntä epäillään hyvin keskeiseksi henkilöksi rikosvyyhdissä, Suomala sanoo.

Esitutkintamateriaali etenee syyteharkintaan ensi vuoden puolella.

Juttua täsmennetty kello 13.42. Kyse on taksinkuljettajia välittävästä henkilöstövuokrausfirmasta.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme