Mainos
Mainos

SvD: Kovan luokan rikolliset liikkuvat Itämeren laivoilla

Rikollisverkostot liikkuvat säännöllisesti Itämeren lautoilla, eikä kyse ole mistään pikkurikollisista, kirjoittaa Svenska Dagbladet. Ruotsalaislehden mukaan rikollisia liikkuu merkittävästi muun muassa Tallinna-Helsinki -välillä.

Lehti perustaa tietonsa Tukholman rajapoliisin tekemään kartoitukseen, jota SvD seurasi. Kartoituksen mukaan tietyillä lautoilla liikkuu lähes 30 rikollista.

Kyse on ihmisistä, joilla on esimerkiksi tilillään aserikollisuutta, ihmiskauppaa, vakavia varkauksia ja huumausainerikoksia.

– Kyse ei ole pikkurikollisista, vaan monenlaista rikollisuutta harjoittavista henkilöistä. Tilanne voi olla riski sekä lautan matkustajille että lautan turvallisuudelle, Kjell-Åke Karlsson Tukholman poliisista sanoo.

Poliisin kartoitus on tehty vuoden 2014 aikana ja se perustuu noin 350 lauttalähtöön Itämerellä. Rikollisia liikkui eniten Riika–Tukholma -välillä, mutta myös Tallinna–Helsinki oli monen roiston suosiossa.

– Sitten tietyt ihmiset jatkavat tavallisilla Suomen-lautoilla Helsingistä Tukholmaan, Karlsson toteaa.

Poliisin mukaan lauttoja käytetään laittomiin kuljetuksiin. Enimmäkseen kyse on salakuljetuksista Ruotsiin (esim. huumeet, polttoaine, savukkeet) tai Ruotsista varastetun tavaran kuljettamisesta muualle.

Ruotsin poliisin takavarikoimien tavaroiden joukossa oli viime vuonna muun muassa luksusautoja, metsäkoneita ja moottorikelkkoja noin 13 miljoonan kruunun arvosta. Ruotsin poliisi kertoo maan olevan yksi Itä-Euroopan ja Baltian järjestäytyneen rikollisuuden kohdemaista. 

Kartoitus on osa Turnstone-nimistä EU-projektia, joka jatkuu tämän vuoden loppuun. Sinä aikana on tarkoitus kartoittaa rajat ylittävää järjestäytynyttä rikollisuutta Itämeren alueella. Mukana on poliisi-, rajavalvonta- ja rannikkovartiostoviranomaisia Ruotsista, Suomesta, Baltiasta ja Puolasta. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme