Mainos
Lehtikuva

Syrjäinen sijainti on pelastanut Suomen crackiltä

Huumeiden haittoja vertailleen artikkelin mukaan käyttäjille vaarallisimmat huumausaineet ovat heroiini, crack-kokaiini ja metamfetamiini. Näistä metamfetamiini on viranomaistietojen mukaan korvaamassa amfetamiinia Suomen huumemarkkinoilla. Asiantuntija pitää kehitystä huolestuttavana.

Tänä vuonna Journal of Psychopharmacology -tutkimusjulkaisussa julkaistu huumeiden haittoja käsitellevä artikkeli listasi metamfetamiinin neljänneksi haitallisemmaksi huumeeksi. Pelkästään käyttäjälle kohdistuvissa haitoissa sijoitus oli kolmas.

Itä-Suomen yliopiston farmakologian dosentti Markus Storvik on huolissaan kehityksestä, jossa metamfetamiini korvaa amfetamiinia huumausainemarkkinoilla. Hänen mukaansa metamfetamiini on amfetamiinia voimakkaampaa ja siinä korostuvat amfetamiinin vaikutukset niin hyvässä kuin pahassa. Aine korostaa esimerkiksi käytösongelmia.

– Amfetamiininkin kanssa asiat ovat niin ja näin, ja metamfetamiini on sitäkin turvattomampi aine. Yllättäviä vaikutuksia tulee enemmän. En ymmärrä, miksi ihmiset siirtyvät siihen. Se on kuin kokaiini korvattaisiin crackillä.

Haitallisuustilastoissa korkealle arvioitua crack-kokaiinia ei Suomen markkinoilla juuri tavata, mikä johtunee pitkästä salakuljetusmatkasta.

– Suomen syrjäinen sijainti on ollut onnekasta, sillä olemme välttyneet isolta haitalta. Toisaalta kysyntää ei juuri ole, koska amfetamiini vastaa jossain määrin samanlaiseen kysyntään kuin crack, hän kertoo.

Samankaltainen tilanne on heroiinin kohdalla, sillä Suomen opioidiriippuvaiset käyttävä pääasiassa Subutexia ja muita vastaavia opioideja heroiinin sijaan.

Tästä on Storvikin mukaan terveydellistä etua, sillä Subutex ei haitoistaan huolimatta ole yhtä vaarallinen aine kuin heroiini. Kun Subutex ei yksin normaalisti voi tappaa käyttäjäänsä, voi heroiini sen tehdä.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot