Mainos
Mainos

Syytetty myönsi petoskäräjillä vieneensä salasanoja ja käyttäjätunnuksia

Syyttäjä vaatii Helsingin käräjäoikeudessa nuorelle miehelle noin vuoden ehdollista vankeutta laajassa petosjutussa. Kansankielellä kyse on tietomurtojutusta. 

Nuorta miestä syytetään petoksista sekä petoksista ja petoksen yrityksistä nuorena henkilönä. Hän myöntää syytteet oikeiksi. 

Suomalaismies myöntää saaneensa käsiinsä huomattavan määrän käyttäjätietoja erilaisilta verkkosivustoilta. Syytekohtia on yhteensä 33. Valtaosan aikaan hän on ollut alle 18-vuotias. 

Syyttäjän mukaan syytetty on tavoitellut taloudellista hyötyä tai toiminut vahingoittamistarkoituksessa.

Mies sai haltuunsa käyttäjätunnuksia 

Syyttäjä kuvaili aamupäivällä käräjien loppulausunnossaan, että syytetty on tietojärjestelmähaavoittuvuuden löydettyään syöttänyt ohjekäskyjä järjestelmiin. Näin mies on saanut oikeudettomasti haltuunsa muun muassa käyttäjätunnuksia.

Saadut salasanat ovat saattaneet olla salasanatiivisteitä, joita mies on pyrkinyt murtamaan selkokielisiksi ja käyttämään syyttäjän mukaan edelleen tietomurroissa.

Syytetty tekoaikaan lukiolainen 

Syytetty oli tekoaikaan lukiolainen. Hän kertoi oikeudessa, että on aina ollut kiinnostunut tietoturva-asioista ja on nykyisin töissä it-alalla. Tekojen taustalla oli halu kokeilla, mihin hän pystyy. 

– Tavallaan keräsin niitä käyttäjätietoja itselleni. Se oli tavallaan harrastus, hän sanoi.  
Hän myönsi kiinnostuksensa murtaa saamillaan tiedoilla koulujen käyttämä Wilma-järjestelmä, mikä ei kuitenkaan ollut onnistunut.

Ei tietomurron tunnusmerkistöä 

Syyttäjä katsoo miehen toiminnan täyttävän niin sanotun tietojenkäsittelypetoksen tunnusmerkistön. Tekoaikaan vuosina 2011-13 toiminta ei kuitenkaan syyttäjän näkemyksen mukaan täyttänyt tietomurron tunnusmerkistöä. 

Jutun kolmisenkymmentä asianomistajaa ovat yhtä lukuun ottamatta yhteisöjä, media-alan yrityksistä muun muassa kuntiin ja erilaisiin yhdistyksiin. Käräjillä ei kuultu henkilötodistelua. 

Tuomio julistetaan ennen puoltapäivää.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme