Mainos

Syytetty sosiaalityöntekijä: ”Voimakasta syyllisyydentuntoa Vilja Eerikasta”

Vilja Eerika -vyyhdissä syytetty sosiaalityöntekijä koki voimakasta syyllisyydentuntoa sen johdosta, ettei kyennyt paremmin suojelemaan Vilja Eerikaa, puolustus kertoo käräjäoikeudelle jätetyssä kirjelmässä.

- Tietenkin hän on jälkikäteen käynyt läpi toimiansa ja pohtinut missä määrin asiat olisi voinut tehdä toisin tai paremmin, asianajaja Markku Fredman kirjoittaa.

- Tämä on kuitenkin eri asia kuin se, että hän kokisi tai tietäisi toimineensa rangaistavalla tavalla. Siitä hän ei itse kykene tekemään objektiivista arviota, puolustus toteaa.

Kokenut sosiaalityöntekijä oli syytteen mukaan Vilja Eerikan kanssa tekemisissä kesästä 2010 kahdeksanvuotiaan kuolemaan saakka toukokuussa 2012.

Syyttäjä vaatii naiselle ja kymmenelle muulle rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska kukaan ei puuttunut lapsen kaltoinkohteluun.

Syytettä ei kiistetä, eikä myönnetä

Naisen puolustus ei sinänsä kiistä syytettä, muttei myönnäkään. Kirjelmän mukaan asia jätetään käräjäoikeuden arvioitavaksi.

- Kun tosiasia on se, että sosiaalityöntekijä on käyttänyt kaiken virka-aikansa vastuullaan olleiden eri lasten asioiden hoitamiseen, on kysymys virkavelvollisuuden laiminlyönnistä oikeudellisesti hyvin hankala, puolustus toteaa.

Fredman kirjoittaa, ettei hän lähde ottamaan asiaan kantaa, muuten kuin toteamalla seikkoja, jotka sosiaalityöntekijän hyväksi on laskettava.

- Kysymys on mm. siitä, olisiko sosiaalityöntekijän tullut tehdä ylityönä ne asiat, joiden laiminlyönnistä syyttäjä häntä syyttää. Jokainen laiminlyödyksi väitetystä toimesta olisi pidentänyt hänen työpäiviään, jotka on kuitenkin käytetty kaikilta osin virkatoimiin.

Työaikasaldo plussalla

Isä ja äitipuoli surmasivat Vilja Eerikan 13. toukokuuta 2012.

- Työaikakirjanpidosta käy ilmi, että kun hän perjantaina 11.5.2012 pääsi viikonlopun viettoon on työaikasaldo ollut 12 tuntia ja 42 minuuttia ”plussalla”. Asettaako siis virkamiehen ja hänen työnantajansa noudattama virka-aika joitain rajoja sille, millaisia toimia virkamieheltä voidaan vaatia?

- Onko tässä asiassa kyse siitä, että virka-aika olisi käytetty vääränlaisiin asioihin: aikaa olisi käytetty vääriin toimenpiteisiin?

Puolustuksen mukaan tältä osin moitteet pitäisi kohdistaa lähinnä esimiehiin.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot