Mainos

Syytetyt kiistävät laiminlyöneensä salaisen rekisterin valvonnan

Poliisin salaisen rekisterin valvonnan laiminlyönnistä epäilty kolmikko kiistää jyrkästi syyllistyneensä rikoksiin.

Kaikki kolme ovat sitä mielä, etteivät olleet vastuussa rekisterin laillisuusvalvonnasta, toisin kuin syyttäjä väittää.

- Kiistämme jyrkästi, että päämieheni olisi syyllistynyt laiminlyöntiin toimiessaan 11 kuukautta keskusrikospoliisin erään yksikön päällikön sijaisena. Rekisteri on ollut toiminnassa vuosia sitä ennen ja sen jälkeen.

- Päämieheni vastuulle ei kuulunut rekisterin laillisuusvalvonta, eikä hänellä ollut edes rekisterin käyttöoikeutta, sanoi krp:n palveluksessa toimineen vastaajan asianajaja Petteri Sotamaa oikeudenkäynnissä.

Sotamaan päämihen osalta rikosepäilyt koskevat vuotta 2009. Myös toisen krp:n silloisen työntekijän osalta epäilyt koskevat samaa vuotta.

Häntä oikeudenkäynnissä edustavan asianajaja Mikko Salon mukaan hänenkään päämiehensä ei ollut vastuussa mahdollisten virheellisten kirjausten päätymisestä epriin.

- Hän ei ole rikkonut mitään virkavelvollisuutta. Yksittäiset kirjaukset eivät ole olleet hänen vastuullaan. vaan ne ovat kirjaajien omien esimiesten vastuulla. Laillisuusvalvonta ei ole kuulunut hänen työnkuvaansa, Salo sanoi.

Samalla linjalla on myös Poliisihallituksen rekisterinpitopäällikkönä toiminut mies. 

- Laillisuusvalvonta ei ole ollut hänen vaan Poliisihallituksen laillisuusvalvontayksikön tehtävä. Myöskään merkintäkäytännön ohjeistus ei ole kuulunut hänelle vaan sen hoitavat muut henkilöt, sanoi vastaajan asianajaja Riitta Leppiniemi.

Leppiniemen mukaan hänen päämiehensä tehtäviin kuului selvittää tilanteita, joissa kansalainen halusi tarkistaa, millaista tietoa hänestä oli poliisin rekistereissä. Siten epri-kirjausten laillisuuden valvonta ja niihin liittyvä ohjeistus eivät olleet miehen toimialaa.

Kaikki kolme myös kyseenalaistivat sen, liittyykö epriin ylipäätään laittomuuksia, kuten syyttäjä on väittänyt.

Oikeudenkäynti jatkuu joulukuussa.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot