Mainos
Mainos

Syyttäjä: Aarnion tilaama erikoinen "boxi" väärensi tekstiviestin lähettäjätiedot

Syyttäjän mukaan Jari Aarnio halusi erityisen suodatinlaitteen eli "boxin", jotta olisi voinut syksyllä 2013 selittää yhteydet prostituoituun Helsingin poliisin johdolle ja vaatia Helsingin Sanomilta korvauksia.

Aarnio-vyyhtiä puitiin Helsingin käräjäoikeudessa kolmattakymmenettä päivää. Syyttäjät esittivät edelleen kirjallisia todisteita.

Iltapäivällä puitiin erikoista suodatinlaitetta. Kyse oli kojeesta, joka väärensi tekstiviestin lähettäjän tiedot. Eli ”boxiin” lähetetty viesti näyttää vastaanottajan puhelimessa tulleen toisesta numerosta kuin mistä se on oikeasti lähetetty.

Syyskuussa 2013 Aarnion virkarikostutkinta oli jo käynnissä ja hänet oli kutsuttu kuulusteluun. Helsingin Sanomat oli haastatellut Aarnion lähipiiriin kuulunutta prostituoitua, ”Saaraa”.

Syyttäjän mukaan Aarnio halusi suodatinlaitteen avulla osoittaa, että joku muu olisi ollut yhteydessä prostituoituun. Viestit olivat tulleet Aarnion virkapuhelimesta, joten sen lähettäjätiedot piti saada epäuskottaviksi.

Näin Aarnio voisi suodatinlaitteen olemassaolon avulla selittää prostituoitu-yhteyden poliisijohdolle ja vaatia HS:ltä korvauksia virheellisestä uutisoinnista.

Aarnio: "Tietolähde"

Aarnion mukaan suodatinlaite ei kuitenkaan liittynyt millään tavalla prostituoituun tai Helsingin Sanomiin. Ei vaikka testi sai tekstiviesteissä HS:n toimittajan nimen.

- Siinä oli vain ajallinen yhteys, Aarnio sanoi.

Suodatinlaitteen kautta lähetettävään viestiin piti testivaiheessa liittää etuliitteeksi koodi, joka ohjasi sen oikeaan numeroon. Testivaiheen yhdessä tekstiviestissä (kuva alla) Aarnio kirjoitti: ”joo mut lopputulema on tärkeä. Mitä ämmän puhelimes. Siel ei voi olla mitää etutekstei.”

Trevocin Pasi Patama sai "etuteksti"-ongelman korjattua, kuten Pataman ja Aarnion viesteistä käy ilmi.

Oikeussalissa Aarnio kiisti, että ”ämmä” olisi viitannut prostituoituun.

- Tässä viitataan tietolähteeseen, Aarnio sanoi.

- Todellako? syyttäjä Jarmo Hirvonen ihmetteli.

- Ämmä on tietty tietolähde, Aarnio sanoi, muttei halunnut nimetä tätä.

Syyttäjä kummasteli edelleen sitä, että testi oli nimetty Helsingin Sanomien toimittajan mukaan.

- Sitä oli vatkattu niin paljon viikon aikana. Siinä oli vain ajallinen yhteys.

Vyyhtiin nivoutuu myös anonymisaattori. Lue siitä lisää jutusta:

4.9.2015 - Syyttäjä: Aarnio hämäsi krp:tä salaperäisellä anonymisaattorilla

Aarnion mukaan suodatinlaitetta tarvittiin rikostiedustelussa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme