Mainos
Mainos

Syyttäjä: Aarniolle tuomittava kovempi rangaistus

Syyttäjä vaatii huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarniolle kovempaa rangaistusta Trevoc-vyyhdissä. - Teko on ollut suunnitelmallinen, pitkäkestoinen ja erittäin vahingollinen, syyttäjä Mikko Männikkö totesi.

Helsingin hovioikeudessa kuullaan torstaina Aarnion Trevoc-haaran loppulausunnot. Helsingin käräjäoikeus langetti Aarniolle vuosi sitten 1 v 8 kk vankeutta virkarikoksista.

Trevoc-haaraa on puitu hovioikeudessa toukokuun alusta. Syyttäjä Männikön mukaan hovioikeuden käsittely ei tuonut mitään uutta asiaan. Hän totesi, että hovioikeudessa on otettu vastaan sama näyttö kuin käräjäoikeudessa.

- Aiempaa tuomiota ei ole syytä muuttaa, Männikkö totesi. Rangaistuksen pitäisi kuitenkin olla kovempi.

Aarnion puolustuksen mukaan syytteet pitää hylätä.

Kaksoisrooli

Syyttäjien kanta on selkeä: Jari Aarnio rahoitti salaa poliisin seurantalaitteita ja muuta tekniikkaa valmistanutta Trevoc-yhtiötä ja vielä samaan aikaan valmisteli näiden laitteiden hankintaa Helsingin poliisiin. Aarniolla oli syyttäjien mukaan kaksoisrooli.

Syyttäjä todisteli asiaa hovissa muun muassa vanhoilla sähköposteilla, tekstiviesteillä, sopimuksilla ja todistajien kertomuksilla.

Syyttäjät vetivät loppulausunnossa yli 25 päivää kestäneen oikeudenkäynnin yhteen reilussa tunnissa. Siinä he totesivat, että Aarnio rahoitti Trevocia ja käytti omistajan valtaa. Tämä vielä salattiin ostajilta eli Helsingin poliisilta, suojelupoliisilta, tullilta ja ulkoministeriöltä.

Aarnion puolustus on myöntänyt, että Aarnio valmisteli hankkeita, mutta kiistänyt rahoittamisen ja omistamisen. Aarnion puolustuksen mukaan Aarnio ei ollut rahoittaja, vaan siinä roolissa oli tietolähde. Tätä lähdettä Aarnio ei ole paljastanut.

Aarnio-haarat: Trevoc ja huume

Jari Aarnion oikeudenkäyntejä on puitu kahdessa osassa.

Trevoc-juttua käsiteltiin käräjäoikeudessa tammikuusta 2015 huhtikuuhun 2015. Käräjäoikeus langetti Aarniolle virkarikoksista 1 v 8 kk ehdotonta vankeutta. Osa syytteistä hylättiin.

Niin Aarnio kuin syyttäjäkin valittivat tuomiosta hoviin, jossa käsittely saadaan torstaina päätökseen. Tuomiota odotetaan alkusyksystä.

Toisessa, isommassa haarassa Aarniota syytetään mittavasta huumausainekaupasta. Tätä puitiin Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuusta 2015 maaliskuuhun 2016. Oikeus kertoo elokuussa, koska tuomio annetaan.

Huumejutun käsittely alkanee hovissa vuoden 2017 aikana.

Syyttäjä Antti Sundbergin mielestä Aarnion ja muiden syytettyjen omat kertomukset ovat epäuskottavia.

- Tässä ei jää varteenotettavaa epäilyä, Sundberg totesi. 

Pidemmät tuomiot

Männikön mukaan teko oli suunnitelmallinen, pitkäkestoinen ja erittäin vahingollinen. - Kansan pitää voida luottaa siihen, että virkamies ei sotke päätöksentekoon omaa etuaan.

Syyttäjien mukaan Aarnion rangaistuksen pitää olla pitkälti yli kaksi vuotta. He vaativat myös pidempiä, ehdottomia tuomioita Trevocin nokkamies Pasi Patamalle ja toiselle, supo-taustaiselle omistajalle.

Syyttäjien mukaan käräjäoikeuden lyhyet ehdolliset tuomiot luokittelivat kaksikon ”veijareiksi”. Syyttäjän mukaan tuomioiden on oltava kovemmat, koska kaksikko oli keskeisessä roolissa jutussa.

Salissa kuullaan torstaina vielä puolustusten loppulausunnot. Tuomiota odotellaan alkusyksystä.


Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme