Mainos
Mainos

Syyttäjä Aarnion ja Pasilan miehen puhelimista: ”Liikaa sattumia”

Kiistely puhelinten paikannustietojen merkityksestä jatkui Aarnio-jutun kymmenentenä käsittelypäivänä.

Keskeinen osa syyttäjien näyttöä ovat ns. Pasilan miehen puhelinten televalvontatiedot. Niitä käydään oikeussalissa läpi rivi riviltä ja verrataan missä Jari Aarnio on ollut tai mihin Aarnion virkapuhelin on samaan aikaan paikantunut.

Syyttäjät haluavat tällä osoittaa, että Aarnio oli huumekauppaa järjestellyt Pasilan mies. Aarnion mukaan puhelimet olivat huumepoliisin yhteyspuhelimia tietolähteille, eikä mitään Pasilan miestä ole olemassa.

Perjantaina puitiin mm. loppuvuoden 2011 paikannuksia. Syyttäjän mukaan yksi Pasilan miehen puhelin paikantui Helsingin Niemenmäkeen seitsemänä eri päivinä.

Niemenmäen autotalli

Aarniolla oli autotalli Niemenmäessä. Ruusutarhantie sijaitsee siten, että syyttäjien mukaan siellä oleva puhelin voi paikantua mihin tahansa kolmesta lähettyvillä olevasta tukiasemasta.

Puolustuksen mukaan taas yksittäiset paikannukset eivät osoita, että puhelin on ollut Aarnion autotallilla. Puolustus huomautti, että puhelin on voinut olla yksittäisessä Huopalahdentietä, Vihdintietä tai Lapinmäentietä ohi ajavassa autossa.

- Kun sattumia on niin paljon kuin tässä jutussa, ne eivät enää ole sattumia, syyttäjä Antti Sundberg huomautti.

Puolustus vastasi heti. - Kun Aarniolle vaaditaan kolmeatoista vuotta vankeutta, niin syytteen pitää rakentua näytölle, että Aarnio on oikeasti käsitellyt puhelimia, asianajaja Riitta Leppiniemi totesi.

Syyttäjä tenttasi

Kun paikannuksia oli useita, niin voiko tämä olla sattumaa? Sundberg kysyi Aarniolta itseltään.

- Käydään nämä yksitellen läpi, Aarnio vastasi.

Hän vastasi yksittäisiin paikannuksiin selittämällä puhelinten olleen arvatenkin huumepoliisin tutkijoilla ohiajavassa autossa. Yksittäisistä tiedoista ei voi tehdä mitään johtopäätöksiä.

Yksi puhelimista oli ollut alueella 47 minuuttia.

- Minusta näyttäisi, että tämä on ollut yhdellä tutkijalla, Aarnio selvitti.

Hän huomautti, että toinen syyttäjän Pasilan miehen puhelimeksi epäilemä laite oli samaan aikaan rekisteröitynyt Länsi-Pasilaan.

Eli nämä puhelimet eivät siis liity teidän autotalliin? syyttäjä jatkoi.

- Eivät varmuudella liity, Aarnio sanoi. - Puhelimet eivät ole olleet pääsääntöisesti minulla.

- Missään nimessä ei voi ajatella, että tämä on ollut autotallissa.

Paikannus Porvooseen

Pasilan miehen puhelin paikantui Porvooseen Aktia-pankin kupeeseen 27. joulukuuta 2011. Aarnion vaimon tietokoneelta löytyneen dokumentin mukaan Jari Aarnio oli tuolloin pankissa neuvottelemassa Porvoon omakotitalotontin ostosta.

- Mulla on sellainen hatara mielikuva, niin tuolloin on voinut olla työkaveri mukana, Aarnio selvitti.

Pankissakin? Syyttäjä ihmetteli.

- Yksin olin pankissa. Hän odotti ulkona.

Juuri olette kertonut, että tutkinnassa oli hirveä kiire, niin lähtikö hän kuskaamaan teitä pankkiin?

- Porvoossa oli kätköjä.

Kävikö hän kätköllä?

- En tiedä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme