Mainos
Mainos

Syyttäjä: Äiti suunnitelmallinen vauvasurmissa – "hänen täytyi huomata vauvojen hengittävän"

Äiti ei ole voinut luulla vastasyntyneitä vauvojaan kuolleiksi, katsoo Oulun vauvamurhajutun syyttäjä.

Hänen mukaansa äidin on täytynyt huomata vauvojen hengittävän. Syyttäjän mukaan asiantuntijatodistajat ovat tuoneet ilmi, että maallikko voi erottaa huonokuntoisenkin vauvan hengitysyrityksen. Hän katsoo, että vauvat ovat reagoineet äidin käsittelyyn itkemällä ja liikkumalla viimeistään silloin, kun äiti on laittanut ne erilaisiin astioihin.

Äidin teot osoittavat syyttäjän mukaan suunnitelmallisuutta. Nainen on salannut kaikki paitsi yhden raskauden. Hän on synnyttänyt aina yksin eikä ole käyttänyt neuvolapalveluja. Hän ei ollut varautunut vauvojen tuloon tai soittanut apua synnytysten jälkeen.

– Hänellä ei ole ollut aikomusta pitää vauvoja, totesi kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen loppulausunnossaan Oulun käräjäoikeudessa tiistaina.

Kemppainen vaatii 35-vuotiaalle oululaisnaiselle ensisijaisesti elinkautista viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta. Vaihtoehtoisesti hän vaatii rangaistusta tapoista tai törkeistä pahoinpitelyistä ja törkeistä kuolemantuottamuksista.

Keksi hätävalheita 

Puolustuksen mukaan vastasyntyneet olivat elottomia ja nainen luuli vauvoja kuolleiksi. Hän on ollut järkyttynyt tiedosta, että lapset ovat syntyneet elävinä. 

– Keskeinen kysymys on, mitä äidin olisi pitänyt mieltää lasten voinnista, totesi asianajaja Meeri Palosaari.

Oikeuslääketieteellisten tutkimusten mukaan vauvat ovat eläneet 1-4 päivää. Kuolinsyitä ei ole voitu selvittää.

Puolustuksen mukaan nainen ei suunnitellut lasten surmaamista. Hän ei tietoisesti salannut raskauksia, vaan on keksinyt hätävalheita. Hän oli rahavaikeuksissa ja huomannut raskaudet myöhään. Puolustus toi loppulausunnoissa ilmi, että nainen oli pitkällä raskaana viime kesänä. Tieto tuli yllätyksenä naiselle, ja raskaus keskeytettiin hänen toiveestaan. Palosaaren mukaan raskautta ei huomannut päällisin puolin.

Puolustuksen mukaan ensimmäinen vauvakuolematapaus laukaisi tapahtumaketjun, jota äiti ei voinut pysäyttää. Hän on toiminut paniikissa ja elänyt sen jälkeen kaksoiselämää. Äiti katsoo syyllistyneensä korkeintaan törkeisiin kuolemantuottamuksiin.

Puolustus pyysi, että naiselle tehdään mielentilatutkimus.

Käräjäoikeus antaa asiassa välituomion perjantaina.

   

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme