Mainos
Mainos

Syyttäjä: Alle kaksivuotias kuoli matkalla – oikeudelta tuomio ihmissalakuljetusjutussa

Oulun käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa noin 200 000 euron ihmissalakuljetusjutussa. Syyttäjä vaatii seitsemälle rangaistusta kymmenien irakilaisten törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä.

Salakuljetetut ihmiset tuotiin Ruotsin Haaparannan kautta Tornioon. Tulijat joutuivat poliisin mukaan maksamaan matkastaan noin 6 000–8 000 Yhdysvaltain dollaria eli noin 5 500–7 300 euroa henkilöltä.

Syytteen teonkuvauksen mukaan teot tehtiin osana kansainvälisen järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

– (Syytetyt) ovat yhdessä ja osana kansainvälistä ja järjestäytynyttä rikollisryhmän toimintaa tuoneet ja yrittäneet tuoda Suomeen ulkomaalaisia tai järjestäneet tai välittäneet kuljetuksen Suomeen ulkomaalaisille, joilla ei ole ollut maahantuloon vaadittavia passeja, muita matkustusasiakirjoja, viisumeita tai oleskelulupaa.

Syyttäjä: Alle 2-vuotias kuoli matkalla

Syyttäjän mukaan salakuljetetut joutuivat matkan aikana hengenvaaraan. Kaksi venettä upposi syyttäjän mukaan kesken matkan ja ihmiset joutuivat vedenvaraan. Yksi alle kaksivuotias kuoli matkalla.

– Veneiden alkaessa upota osa salakuljetettavista ihmisistä oli yrittänyt ilmeisesti kiivetä salakuljettajien alukseen, mutta se oli estetty ampumalla laukauksia, syytteessä sanotaan.

Syyttäjän mukaan yksi syytetyistä oli uhkaillut perhettä, jotta nämä eivät saattaisi kaksivuotiaan kuolemaa viranomaisten tietoon. Syyttäjä myös kirjoittaa, että sama syytetty oli järjestänyt perheelle verirahaa eli korvauksen kuolleesta pojasta.

Veden varaan joutuneet olivat joutuneet odottamaan pelastusveneitä useita tunteja.

Turkista Itävaltaan, Ruotsista Suomeen

Syyttäjän mukaan irakilaiset kuljetettiin Turkista veneillä Kreikkaan, minkä jälkeen matka jatkui Makedoniasta Serbiaan. Unkarista reitti vei Serbiaan, Unkariin ja Itävaltaan. Saksasta matka jatkui Pohjoismaihin. Lopulta irakilaiset tulivat Haaparannasta rajan yli Suomeen.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme