Mainos
Mainos

Syyttäjä: Carl Danhammer oli myös Maire, Topi, Peltola ja Fritz

Jos syyttäjän näkemys pitää paikkansa, liikemies Carl Danhammer on hankkinut kuvitteellisilla henkilöillä enemmän rahaa kuin moni kirjailija.

Syyttäjän mukaan Danhammer harhautti iäkkään rovaniemeläisen yrittäjän uskomaan, että hänen liiketoimiaan edistetään useankin ihmisen voimin.

Poliisi löysi miehen kotoa sadoittain telefaksilla lähetettyjä kirjeitä, jotka ovat peräisin Danhammerin faksista tai ne on lähetetty hänen matkapuhelimellaan. Kirjeistä parisataa liittyy suoranaisesti Pirkanmaan käräjäoikeudessa käsiteltävään petosjuttuun.

– Kirjeissä on luotu fiktiomaailmaa, tiivisti kihlakunnansyyttäjä Kari Frilander tiistaina oikeudessa.

Syyttäjän mukaan Danhammer harhautti vanhuksen luovuttamaan itselleen noin 300 000 euroa lähes kymmenen vuoden aikana. Syyttäjä vaatii Danhammerille ehdotonta vankeutta törkeästä petoksesta.

Yksinäinen ikämies 

Vuonna 1931 syntynyt rovaniemeläismies on leski eikä hänellä ole lähiomaisia. Hän ei ollut itse paikalla oikeudessa. 

Kirjeissä pyydettiin rahaa matka- ja majoituskuluihin, erilaisten avustajien kuluihin, mahdollisesti myös virkamiesten voiteluun. Vastineeksi luvattiin hoitaa vanhuksen liikeasioita ja hankkia hänen yritykselleen EU- ja muita tukia.

Useimpien kirjeiden allekirjoittajana on "Topi", jonka puolesta Danhammer kirjeiden mukaan toimi eräänlaisena juoksupoikana. Kirjeissä esiintyvät myös "Maire", "Peltola", saksalainen "Fritz" ja joukko muita henkilöitä.

Yksi jutun todistajista on Kotimaisten kielten keskuksen tutkija, jonka mukaan kaikki kirjeet on kirjoittanut Danhammer. Häntä kuullaan oikeudessa torstaina.

"Miksei syyttäjä katso Googlesta" 

Carl Danhammer kiisti petossyytteen. Hänen mukaansa rahoilla on edistetty rovaniemeläisen miehen liikeasioita tämän omasta pyynnöstä.

– Miksei syyttäjä voi katsoa Googlesta näitä henkilöitä, sanoi Danhammer. 

Osa rahoista on Danhammerin mukaan ollut lainoja, jotka hän on maksanut takaisin. Velkakirjat on hänen mukaansa samalla revitty. Danhammer kiisti saaneensa käteisenä niitä summia, joita rovaniemeläinen oli nostanut pankista.  

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme