Mainos
Mainos

Syyttäjä ja syytetty kohtasivat hotellin baarissa - lopputuloksena hätkähdyttävä rikosepäily

Viime kesäkuussa erään rikosjutun syytetty ja syyttäjä viettivät iltaa läheisissä tunnelmissa ennen oikeudenkäyntiä Maarianhaminassa. Eilen Manner-Suomessakin uutisoitiin laajasti merkillisestä tapauksesta, josta Ahvenanmaalla kohistiin koko kesä.

Nykyään virasta hyllytettyä maakunnansyyttäjää Jens-Erik Buddia syytetään lahjuksen ottamisesta ja nuorta naista sen antamisesta. Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan rikosepäily liittyy yhteen ainoaan iltaan Maarianhaminassa viime kesänä.

Samassa yhteydessä Buddia epäiltiin naiseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta, mutta tutkinnan aikana asetelma kääntyi päälaelleen. 

Epäilyt seksuaaliseen tekoon pakottamisesta raukesivat Buddin osalta, mutta nyt nuori nainen on syytteessä väärästä ilmiannosta epäiltynä.

Budd ja nainen kiistävät kaikki rikokset.

Mitä tuon illan aikana oikein tapahtui? Alla oleva juttu perustuu eilen julkitulleeseen valtakunnansyyttäjänviraston seksirikosasian syyttämättäjättämispäätökseen, jossa illan kulku on käyty minuutintarkasti läpi.

20.6.2015

On juhannusyö Maarianhaminassa. Paikallisen hotelli Arkipelagin baarissa seisoo Ahvenanmaan maakunnansyyttäjä Jens-Erik Budd. 

Budd on vallannut yhden baarin pystypöydistä tuttavansa kanssa, ollaan jo reilusti pikkutunneilla. Budd on 49-vuotias ja Ahvenanmaan syyttäjänviraston kakkosmies.

Samassa baarissa istuu myös 21-vuotias nainen, joka on aiemmin kohdannut Buddin ikävissä yhteyksissä. Nainen on syytettynä pahoinpitelyjutussa, jossa syyttäjänä on Budd.

Poliisin tekemä esitutkinta on valmis, syytteet nostettu, mutta asiaa ei vielä ole käsitelty oikeussalissa. 

Kaksikko kohtaa

Puoli kolmen jälkeen aamuyöllä syytetty ja syyttäjä kohtaavat. Tarina ei kerro, kumpi tunnistaa kumman, mutta yhtä kaikki nuori nainen liittyy Buddin ja tämän tuttavan seuraan pystypöytään.

Naisen muu seurue, eli avopuoliso, avopuolison sisko ja tämän poikaystävä jäävät omaan pöytäänsä.

Tunnin ajan nainen ja Budd keskustelevat pöydässään. Puheenaiheet koskettelevat naisen rikostapausta ja kaksikko pohtii sovinnon tekemistä asiassa. Muistakin aiheista puhutaan välillä. 

Buddin tuttava kiinnittää huomiota pöydän ääressä seisovan nuoren naisen käytökseen. Nainen kiilaa aivan Buddin kylkeen kiinni, vaikka tilaa olisi pöydässä reilusti. 

Asetelma on sen verran läheinen, että naisen avopuolison sisko huomaa veljensä ärsyyntyvän tilanteesta.

Matka asunnolle alkaa

Baarissa annetaan valomerkki ja aulabaari alkaa sulkeutua.

Hotellin ulkopuolella aamu on hiljalleen sarastamassa, Maarianhaminaa ympäröinyt usva on alkanut hiljalleen hajota yksittäisiksi sumuhattaroiksi. 

Budd ja nainen tulevat ulos baarista. Hetken hotellin lähistöllä hyörittyään kaksikko suuntaa askeleensa Nygatania länteen kohti Buddin asuntoa.

Valvontakameraan tallentuu, miten kaksikko kävelee kylki kyljessä. Matkalla he ohittavat naisen avopuolison aivan tämän nenän edestä ja törmäävät tämän siskoon ja siskon poikaystävään. Nainen ei sano vanhalle seurueelleen sanaakaan.

Kello on 3.56, kun kaksikko poistuu valvontakameran kuvista. Normaalilla kävelyvauhdilla matkan Buddin asunnolle taittaa neljässä minuutissa ja 47:ssä sekunnissa.

Ainakin kerran kaksikko pysähtyy matkan varrella. Siten Budd ja nainen ovat perillä asuintalolla kello 4.05-4.20.

Perillä Budd pyytää vielä naista odottamaan rappukäytävässä, jotta hän ehtii siivota paikkoja kuntoon ennen vieraan astumista sisään.

Seksiä sohvalla

On epäselvää, mitä asunnossa on tapahtunut ulko-oven sulkeuduttua. Valtakunnansyyttäjän mukaan tarina on mennyt seuraavasti.

Kello 4.11. nuori nainen laittaa hälyttävän tekstiviestin avopuolisolleen.

"9110 Hjälp Jns Erik budd"

Tuolloin kaksikko ei ole todennäköisesti vielä asunnossa, vaan nainen lähettää viestin joko kävelymatkalta tai rappukäytävästä. Jos viesti lähetetään asunnosta, on kaksikko astunut sisään vain hetkeä aiemmin. 

Viestin jälkeen nainen ei vastaa puolisonsa tekstiviestiin tai yhteensä kahdeksaan puheluun.

Tänä aikana, noin kello 4.15-4.45 Budd ja nainen ovatkin olohuoneen sohvalla, jossa noin puolen tunnin aikavälillä tapahtuu tarkemmin määrittelemätön seksuaalinen teko tai seksuaalisia tekoja.

Kun Budd käy vessassa ja etsii vaatteitaan toisesta huoneesta, nainen lähettää avopuolisolleen apua pyytävän, mutta samalla rauhoittavan viestin, jossa kertoo olinpaikkansa.

"Hjälp Hans lgh Hjälp Det är lugnt Chilla"

On kuitenkin myöhäistä rauhoitella hätääntynyttä puolisoa. Tämä on soittanut poliisille ja hieman ennen viittä nainen sulkeutuu vessaan.

Kun poliisi tulee asuntoon hieman aamuviiden jälkeen, asunto on siisti, eikä minkäänlaisesta riidasta ole jälkeäkään. Keittiönpöydällä on kuitenkin suuri määrä tyhjiä oluttölkkejä.

Ylikonstaapelista näyttää, että nuori nainen on shokissa, ja naiseen on liki mahdotonta saada kontaktia. Budd sen sijaan on kertakaikkisen yllättynyt. Mitä poliisi tekee hänen asunnossaan?

8.12.2015

Maarianhaminan mystinen ilta johtaa esitutkinnan ja syyteharkinnan päätteeksi syytteisiin. 8.12. valtakunnansyyttäjänvirasto lähettää mediatiedotteen.

Valtionsyyttäjä Christer Lundström on nostanut syytteet lahjusrikoksista sekä Buddia että naista vastaan. Sen sijaan epäily seksuaaliseen tekoon pakottamisesta raukeaa ja naista syytetään väärästä ilmiannosta.

Mutta mikä on illan aikana vaihdettu lahjus? Mitä sellaista nainen on antanut Buddille, että hänen voitaisiin katsoa yrittäneen vaikuttaa Buddiin?

Lundströmin mukaan kyse ei ole rahasta, mutta se onkin ainoa asia, minkä hän voi lahjuksen olomuodon suhteen vahvistaa.

Sitä hän ei kommentoi, olisiko seksi voinut olla tässä tapauksessa lahjus.

– En tässä vaiheessa kommentoi asiaa millään tavalla. Yleisellä tasolla voin sanoa, että se on lain mukaan yksi mahdollinen tekotapa, Lundström sanoo MTV Uutisille.

Tietoa lahjuksen muodosta ei saada ennen kuin epäiltyyn lahjusrikokseen liittyvä syytekirjelmä tulee julkiseksi. Se tulee mahdollisesti julki siinä vaiheessa, kun jutun käsittely Turun hovioikeudessa alkaa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme