Mainos

Syyttäjä: Näistä syistä MC Carelia on rikollisjärjestö

Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kiistellään tällä viikolla siitä, onko Helvetin enkelit rikollisjärjestö vai ei.

Syyttäjä on nostanut syytteet yhdeksää lappeenrantalaisen kerhon jäsentä vastaan järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta.

Kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuthin mukaan Helvetin enkeleiden alaosaston MC Carelian toiminta täyttää kaikki järjestäytyneen rikollisryhmän tunnusmerkit.

Ensinnäkin ryhmän toiminta on pysyvää ja siinä on ollut noin kymmenen jäsentä. MC Carelia on saanut Helvetin enkeleiden täysjäsenyyden vuonna 2001 ja sillä on pysyvät kerhotilat. Vastaajat ovat myöntäneet kuuluvansa kerhoon, mutta kiistäneet kerhon rikollisen luonteen. 

Järjestäytyneen rikollisryhmän tunnusmerkit laissa:

Ryhmässä oltava vähintään kolme jäsentä.

Toiminnan on oltava pysyvää.

Organisaation on oltava rakenteellisesti järjestäytynyt.

Ryhmän rikollisen toiminnan tulee olla yhteistuumaista.

Ryhmällä pitää olla vakavien rikosten tekemistä koskeva tarkoitus.

MC Carelialla on lisäksi järjestäytynyt organisaatio. Syyttäjän mielestä alaosastoa johtaa Helvetin enkeleille tyypillinen upseeristo, johon kuuluvat muun muassa presidentti, varapresidentti ja rahastonhoitaja. 

Vastaajien mukaan organisaatio toimii kuten minkä tahansa yhdistyksen hallitus. Vastaajien mukaan yhdistyksen johdolla ei ole merkittävää käskyvaltaa muuhun jäsenistöön, vaan yhdistyksessä asioista päätetään demokraattisesti. Syyttäjän mielestä MC Carelian johto poikkeaa selvästi esimerkiksi veneyhdistyksen hallituksesta.

Yhteistuumaista vai yksissä tuumin?

Syyttäjän mukaan ryhmän ei tarvitse tehdä rikoksia yksissä tuumin täyttääksen järjestäytyneen rikollisryhmän tunnusmerkit, vaan yhteistuumaisuus eli yleinen pyrkimys rikosten tekemiseen riittää. 

Syyttäjän mielestä muun muassa järjestön säännöt ja kokoukset kertovat tästä yhteistuumaisuudesta. Syyttäjän mukaan se, että maailmanlaajuisesti puolet Helvetin enkelien on tuomittu rikoksista, kertoo siitä, että kyseessä on rikollisjärjestö.

Vastaajien mukaan Helvetin enkelit ei ole rikollisjärjestö, eivätkä sen jäsenet tee rikoksia järjestön jäseninä, vaan yksityishenkilöinä.

– Vankien vapautumisen jälkeen perustamissa tukiyhdistyksissä 100 prosenttia jäsenistä on tuomittu rikoksista. Onko kyseessä silloin rikollisjärjestö? kysyi yhden vastaajan edustaja.

Täyttääkseen tunnusmerkit ryhmän toiminnan tulee liittyä vakavaan rikollisuuteen. Syyttäjän mielestä vakavaa rikosta ei tarvitse liittää mukaan jokaiseen oikeuskäsittelyyn, jossa henkilöitä syytetään järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta. Hänen mukaansa riittää, että järjestön jäsenille on annettu aiemmin tuomio vakavasta rikoksesta.

Vastaajien mielestä syytteen tueksi pitäisi olla syytteitä myös vakavista rikoksista. Meneillään olevassa käsittelyssä syyttäjä on liittänyt käsiteltäviksi asioiksi alkoholirikoksen, tupakanmyyntirikoksen ja veropetoksen epäillyn salakapakkatoiminnan pyörittämisestä.

– Tähän syytteeseen on liitetty syytteitä aivan diipadaapa-asioista, toisen vastaajan edustaja sanoi.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot