Mainos

Syyttäjä: Oulun poliisit mitätöivät tuttujensa sakkoja

Oulun Liikenneturvakeskuksen poliisien epäillään mitätöineen kollegoidensa ja tuttujensa ylinopeussakkoja. Epäilykset koskevat tilanteita, joissa ylinopeutta ajaneet ovat jääneet kiinni peltipoliisivalvonnassa.

Syyttäjän mukaan joissakin tapauksissa seuraamus on myös lievennetty sakosta huomautukseksi. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2010–2012 välisenä aikana.   

Keskuksen ryhmänjohtaja ja vararyhmänjohtaja ovat saaneet syytteet virka-aseman väärinkäyttämisestä ja toissijaisesti virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää asiaa vakavana, jos epäillyt tuomitaan rikoksiin. Syyttäjän mukaan epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.  

– Kun toimii virkavastuulla ja jos toimii virkavastuuta vastoin, niin pidän sitä aina vakavana. Ei näistä olankohautuksella selvitä, vaikka seuraisikin vain sakkorangaistus, Kolehmainen sanoo.   

Virka-aseman väärinkäyttämisestä voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi. Lisäksi virkamies voi menettää virka-asemansa.   
 

"Ei yleinen toimintatapa"

Kolehmainen sanoo, että epäilysten takia valvontaan ei ole tulossa muutoksia.  

– Ei tämä valvonnasta, määräyksistä tai ohjeistuksista ole ollut kiinni. Jos joku hairahtuu arvioimaan tilanteen väärin, niin siitä seuraa tietenkin rangaistus, Kolehmainen sanoo.   

Hän ei usko, että poliiseilla on tapana mitätöidä kollegojensa tai tuttujensa sakkoja.  

– Oulun tapauksen jälkeen asiaa tutkittiin, eikä havaittu, että tämä olisi toimintatapa, Kolehmainen sanoo. 

Tieliikennelain mukaan poliisin virkatehtäviin käytettävän ajoneuvon kuljettaja saa ylittää suurimman sallitun nopeuden, jos tehtävän kiireellisyys sitä edellyttää.

Syytteen lähtökohtana ovat lain säännökset ihmisten yhdenvertaisesta ja puolueettomasta kohtelusta sekä sisäministeriön ohje, jonka mukaan ylinopeudesta epäiltyjä tulee kohdella yhdenvertaisesti.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot