Mainos
Mainos

Syyttäjä vaatii Kultalampi-jutussa ankaria ehdottomia vankeusrangaistuksia

Syyttäjä Timo Haikonen vaatii ns. Kultalampi-jutussa pääepäillyille ankaria ehdottomia vankeusrangaistuksia. Syytteen mukaan kerrostalon rakentamiseen liittyvissä talousrikoksissa on kyse 6,6 miljoonasta eurosta. Kaikki syytetyt kiistävät.

Helsingin käräjäoikeus pääsi lopultakin käsittelemään ns. Kultalampi-juttua. Siinä on kyse Espoon Leppävaaraan viime vuosikymmenen lopussa rakennetun kerrostalon miljoonaepäselvyyksistä.

Syytteessä on mm. entinen Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka J. Kari ja neljä muuta. Talousrikosvyyhtiin nivoutuu muitakin haaroja, joissa syytettyjä on yhteensä toistakymmentä.

Leppävaaraan oli määrä rakentaa korkeatasoinen, eläkeläisten palvelutalo. Rakennustyöt aloitettiin 2007, mutta ne keskeytyivät taloyhtiön konkurssiin 2009. Talo valmistui 2010, kun Sampo pankki eli nykyinen Danske Bank osti sen ja rakensi sen tavalliseksi kerrostaloksi.

Poliisitutkinta jutussa alkoi 2010.

6,6 miljoonaa euroa

Oikeudessa puidaan sitä mitä taloyhtiön ja sen takana olleen IdeaPro Oy:n rahoille tapahtui 2006-2008. Syyttäjä Haikosen mukaan IdeaProsta luovutettiin yhteensä 5 549 116 euroa ilman hyväksyttävää syytä. Tältä osin Karia ja kolmea muuta syytetään törkeästä velallisen epärehellisyydestä.

Syyttäjän mukaan raha liikkui virolaisille yrityksille ja amerikkalaiselle pankkitilille ilman mitään liiketaloudellista hyväksyttävää syytä.

- He ovat siirtäneet huomattavan suuren varallisuusmäärän pois yhtiön varallisuuspiiristä jo ennen rakentamisen aloittamista tietoisina siitä, kuinka suuret rakentamiskustannukset ovat ja kuinka riskialtis rakentamiskohde on ollut, syyttäjä Haikonen toteaa syytteessä.

Varojen siirron takia yhtiö ei kyennyt rakentamaan taloa valmiiksi, toteaa syyttäjä.

Rahaa siirrettiin syyttäjän mukaan ulos myös Kultalampi-yhtiöstä. Syytteen mukaan summa oli 3,1 miljoonaa euroa, mutta 2 miljoonaa oli samaa rahaa kuin IdeaProssa.

Näin ollen kokonaissumma näissä talousrikoksissa oli noin 6,6 miljoonaa euroa. Rahaa kierrätettiin eri yhtiöillä ja tehtiin valeoikeustoimia, syyttäjä väittää.

Rahat olivat peräisin pankkien luotoista ja asunto-osakkeiden myynnistä.

Syytteen mukaan noin 1,8 miljoonaa euroa Kultalammen rakennushankkeeseen tarkoitettuja rahoja käytettiin epäonnistuneisiin sijoituksiin Yhdysvalloissa. Virolaisille yrityksille päätyi vajaa viisi miljoonaa.

Syyttäjän mukaan Kultalampi-rahoilla ostettiin 2008 myös kerrostaloasunto Lieksasta. Syytteen mukaan yksi pääepäillyistä oli aiemmin myynyt asunto-osakkeet eräälle yritykselle ja ne ostettiin IdeaProlle, kun yritys uhkasi tehdä aiemmasta kaupasta tutkintapyynnön poliisille. 

”Ankara vankeusrangaistus”

Ilkka J. Karia ja kahta muuta päätekijänä pidettyä syytetään Kultalampi-jutussa kahdesta törkeästä kirjapitorikoksesta, kahdesta törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä velallisen petoksesta vuosina 2006-2008.

Syytetyt ovat kiistäneet rikokset, mutta eivät halunneet tänään oikeustalolla tarkemmin kommentoida kiistämisen perusteita.

Syyttäjä Haikonen vaatii haastehakemuksessa pääepäillyille ”ankaria ehdottomia vankeusrangaistuksia” ja seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa.

Vyyhtiin nivoutuu myös muita mm. Helsingissä tapahtuneita talousrikoksia, minkä takia juttua puidaan Helsingin käräjäoikeudessa.

Jutussa oli perjantaina valmisteluistunto. Varsinainen käsittely alkaa tammikuussa ja jatkuu toukokuulle. Käsittelypäiviä on varattu runsaat neljäkymmentä.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme