Mainos
Mainos

Syyttäjä vaatii metamfetamiinin salakuljettajille rangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta

Tullin suurta huumetakavarikkoa käsitellään tänään käräjäoikeudessa.

Syyttäjä vaatii kolmelle liettualaismiehelle ja kahdelle suomalaiselle rangaistuksia törkeästä huumausainerikoksesta tapauksessa, jossa yli kymmenen kiloa metamfetamiinia tuotiin Liettuasta Suomeen. Asian käsittely alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Tullin mukaan aineen katukauppa-arvo olisi ollut yli 420 000 euroa.

Syyttäjän mukaan liettualaismiehet toivat Suomeen huumeet, jotka oli piilotettu mersun kätkötilaan. Miehet saapuivat syyttäjän mukaan Länsisatamasta luovuttamaan huumeet suomalaisille Omena-hotellin sisäpihalla Helsingissä.

Kaikille vaaditaan rangaistusta törkeästä huumausainerikoksesta. Suomalaisnaiselle syyttäjä vaatii vaihtoehtoisesti tuomiota avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Syyttäjän mukaan naisen mukanaolon tarkoituksena on voinut olla myös se, että suomalaiset olisivat näyttäneet "normaalilta lomamatkalla olevalta pariskunnalta".

Myös kannabiskasvattamo löytyi

Tullin mukaan yksi metamfetamiinin käyttöannos on noin 0,1–0,3 grammaa. Näin laskettuna käyttöannoksia voisi määrästä saada jopa satatuhatta. Takavarikoidun metamfetamiinin pitoisuus oli 39–42 prosenttia.

– Se on kohtalaisen vahvaa verrattuna siihen, mitä katukaupassa liikkuu. Näin ollen määrästä olisi jatkettuna saanut jopa kaksin–kolminkertaisen määrän käyttövahvuista huumausainetta, tulliylitarkastaja Tero Virtanen kertoo.

Liettualaismiehet ja suomalaisnainen ovat edelleen vangittuina. Aikaisemmin vangittuna oli myös suomalaismies. Epäillyt ovat iältään 20–40-vuotiaita.

Amfetamiinin lisäksi viranomaiset takavarikoivat 7 000 euroa käteistä ja vähäisen määrän muita huumausaineita.

Samalla löydettiin pienimuotoinen kannabiskasvattamo. Syyttäjän mukaan suomalaismies on kasvattanut asuntonsa makuuhuoneessa hamppua.

"Kyse voi olla järjestäytyneestä rikollisuudesta"

Tulli pääsi salakuljetusorganisaation jäljille oman rikostiedustelunsa avulla. Virtanen ei avaa enempää Tullin taktisia menetelmiä, mutta kertoo, että heillä on käytössään samat keinot kuin poliisillakin.

– Ne sisältävät muun muassa salaisten pakkokeinojen käytön, Virtanen kertoo.

Kyseessä on Virtasen mukaan iso erä, mutta ei missään nimessä Suomen suurin.

– Meille tulee vuosittain vastaavia eriä, ja esimerkiksi viime vuonna takavarikoitiin 25 kilon erä kertatakavarikolla, ja toissa vuonna taisi olla samansuuruinen erä, Virtanen sanoo.

Osa takavarikoiduista eristä on hänen mukaansa myös tarkoitettu vietäväksi Suomen kautta muihin Pohjoismaihin.

– Tämä erä oli tietojemme mukaan tarkoitus levittää myytäväksi Suomessa.

Pääasialliset salakuljetusreitit Suomeen ovat Virtasen mukaan Baltian ja Ruotsin kautta sekä henkilöautolla Saksan autolautalla.

Virtasen mukaan kyse voi olla järjestäytyneestä rikollisuudesta.

– Selkeästi yksi liettualainen henkilö on esitutkinnan perusteella toiminut määräävässä asemassa organisaatiossa, ja sen perusteella voi olla kyse myös järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Hänen mukaansa on ainakin syytä epäillä, että on erillinen salakuljetusorganisaatio, joka tuottaa huumausaineet maahan, ja Suomessa toimii erillinen myyntiorganisaatio. 

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme