Mainos
Mainos

Syyttäjiin kohdistunut uhkailu lisääntynyt – poliisi arvioi tapausten vakavuutta jo kuukausittain

Syyttäjiin kohdistuva uhkailu on lisääntynyt sananvapausjuttujen yleistyessä, sanoo valtionsyyttäjä Jukka Rappe. Hänen mukaansa poliisi arvioi jo kuukausittain syyttäjiin kohdistuvien uhkausten vakavuutta. 

Viimeisin esimerkki someraivon kohteesta on Helsingin kihlakunnansyyttäjä Heikki Wendorf, joka on antanut MV-julkaisun päätoimittajaksi itseään kutsuvasta Ilja Janitskinista eurooppalaisen pidätysmääräyksen.

Janitskinia epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, rahankeräysrikoksista, laittomista uhkauksista ja tekijänoikeusrikoksista.  

– Kun Wendorfin Heikki on hoitanut tätä MV-lehden juttua, niin somessahan on ollut häntä kohtaan vaikka minkä näköistä. Viimeksi olen kuullut viime tai edellisellä viikolla, että Facebookissa vähemmän valistuneelta tuntuvat henkilöt olivat esittäneet näkemyksiään siitä, kuinka hänen suhteensa pitäisi toimia, Rappe muotoilee. 

Syyttäjälaitos on Rappen mukaan perustanut useita vuosia sitten poliisin kanssa uhka-arviointijärjestelmän, jossa syyttäjiin kohdistuvat uhkaukset arvioidaan välittömästi. Tämän jälkeen poliisi voi esimerkiksi heti puhuttaa henkilöä, arvioida esitutkinnan tarpeen tai tarvittavat turvatoimet.  

– Syyttäjään kohdistuneessa uhkauksessa ei ole kyse vain yksittäiseen henkilöön kohdistuvasta uhasta, vaan se kohdistuu myös viranomaistoimintaan, Rappe sanoo. 

Rappen mukaan syyttäjiä uhkaillaan sosiaalisen median lisäksi myös sähköpostitse. 

STT ei ole tavoittanut Wendorfia kommentoimaan asiaa.   

Tutkinnanjohtaja kyllästyi vihjailuun 

MV-julkaisun suurtutkintaa koordinoivan tutkinnanjohtaja Harri Saristolan mitta on täyttynyt häntä koskevan kirjoittelun osalta. Saaristola kertoo saattaneensa tiistaina MV-julkaisussa olleen kirjoituksen väkivaltarikosyksikön tietoon. 

Tekstin otsikossa sanotaan, että murha palaa Suomen politiikan keinovalikoimaan. Ingressin mukaan todennäköisin kohde on Janitskinin asianajajana toiminut Matti Nurmela, mutta Wendorf ja Saaristola ovat sen mukaan hyviä kakkosia. 

MV-julkaisun mukaan kyseessä on lukijan kirjoitus. Loppupuolella juttu paljastuu eriskummalliseksi salaliittoteoriaksi, jonka mukaan murhat toimeenpanisi CIA mutta Janitskin lavastettaisiin syylliseksi. Kirjoittaja toteaa tekstinsä kuitenkin todennäköisesti riittävän pelastukseksi Nurmelalle, Saaristolalle ja Wendorfille. 

– Mielestäni tämä on ihan tietoisesti muokattu hyvin vihjailevaksi mutta hämäräperäiseksi. Kirjoitus voisi täyttää laittoman uhkauksen tunnusmerkistön jo sellaisenaan, mutta kun se on muokattu tuollaiseksi, niin siihen on aika vaikea päästä kiinni, Saaristola sanoo. 

Saaristola täsmentää, ettei osallistu itseään koskevan kirjoituksen käsittelyyn poliisissa. Ratkaisun mahdollisista jatkotoimista tekee rikosylikomisario Jonna Turunen

Saaristolan tiedoksiannosta kertoi aiemmin Yle.   

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme