Mainos
Mainos

Tähän Suomen pidätykset liittyvät: Isis teloitti aseettomia kadetteja

Irakilaisveljesten tiistainen pidätys liittyy Camp Speicherin joukkomurhaan, jonka äärijärjestö Isis toteutti 12. kesäkuuta viime vuonna Irakissa lähellä Tikritiä.

Iskussa Isis-taistelijat erottelivat aseettomista kadeteista sunnimuslimit ja tappoivat muut. Hyökkäyksen päätekijöiksi epäillään Irakin entisen Baath-puolueen jäseniä, ja Irakin entisen diktaattorin Saddam Husseinin velipuolen pojan uskotaan olleen osallisena verilöylyssä.

Tikrit on Saddamin synnyinkaupunki ja Baath-puolueen vahvaa tukialuetta.

Isis-taistelijat yllättivät aseistamattomat kadetit, kun nämä olivat poistuneet tukikohdastaan matkalla lomille. He kaappasivat kadetit mukaansa ja tappoivat nämä myöhemmin. Kaikkiaan teurastuksessa saattoi kuolla jopa 1700 kadettia. Tarkkaa uhrilukua ei ole pystytty varmistamaan.

Iskun motiiviksi on arveltu muun muassa kostoa siitä, että Irakin hallituksen joukot olivat tappaneet Isis-johtaja Abdul-Rahman al-Beilawyn. Toisen teorian mukaan Isis halusi näyttää voimaansa sen jälkeen, kun Irakin silloinen pääministeri Nuri al-Maliki oli kehottanut irakilaisia taisteluun sunnilaista Isistä vastaan.

Vaikka joukkomurha oli paha isku shiioille, sen saamasta julkisuudesta oli myös hyötyä. Yhdessä korkea-arvoisen uskonoppineen Ali al-Sistanin taistelukutsun kanssa joukkomurha edisti merkittävästi shiiataistelijoiden rekrytointia Isisin vastaisiin vapaaehtoisjoukkoihin.


Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot