Mainos
Mainos

Tällainen on Patriot-ohjus

Kotkaan viime viikolla saapuneesta rahtilaivasta on tullin tekemässä tarkastuksessa löytynyt 69 Patriot-ohjusta.

Maanpuolustuskorkeakoulun Sotatekniikan laitoksen opettaja, everstiluutnantti Aki Hotti sanoo, että Patriot-ohjusjärjestelmän kehittäminen on alkanut Yhdysvalloissa 1960-luvun puolivälissä, ja palveluskäyttöön se on tullut 1980-luvun alussa.

– Kyseessä on pitkän kantaman ohjus, ja niin sanottu joka sään ohjus, jonka toimintaan ei vaikuta esimerkiksi pimeys tai sateet. Patriot on ilmatorjuntaohjus, jota käytetään lentokoneiden, risteilyohjusten sekä ballististen ohjusten torjumiseen.

Ohjuksista on useita eri versioita. Ensimmäiset ohjukset kehitettiin pelkästään lentokoneita vastaan, mutta tuorein versio, PAC-3, on nimenomaan tarkoitettu ballististen ohjusten torjuntaan. Hotilla ei ole tietoa siitä, mitä ohjusversioita Kotkan rahtilaivasta löytyi.

Patriot-ohjus on noin viisi metriä pitkä ja se painaa 900 kiloa.

Ohjusjärjestelmä on Yhdysvaltain lisäksi käytössä ainakin Saksassa, Kreikassa, Espanjassa, Alankomaissa, Saudi-Arabiassa, Kuwaitissa sekä Taiwanissa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme