Mainos
Mainos

Talousjohtaja kavalsi 4,5 miljoonaa euroa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 57-vuotiaan naisen törkeästä kavalluksesta neljäksi vuodeksi vankeuteen. Vuosien mittaan nainen kavalsi yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.

Nainen työskenteli Labquality Oy:n ja Bioclin Oy:n talousjohtajana ja vastasi myös kirjanpidosta. Hän anasti 2001-2012 ainakin 4,48 miljoonaa euroa. Vuosittain summat vaihtelivat 12000 eurosta 690000 euroon.

Peittääkseen rikokset nainen merkitsi kirjanpitoon vääriä tietoja. Normaalissa tilintarkastuksessa teot eivät paljastuneet, vaan vasta erityistilintarkastuksessa.

Syynä peliriippuvuus

Nainen myönsi kavallukset oikeudessa. Hänen mukaansa ne johtuivat pitkästä ja vaikeasta peliriippuvuudesta. Hän kertoi, että tiesi jäävänsä kiinni ja säilytti siksi kotonaan materiaalia, jotta teot voidaan selvittää. Poliisi löysi tätä aineistoa.

Talouspäällikön mukaan pelaamisen laukaisi aikanaan hänen vaikea henkilökohtainen elämäntilanteensa.

Nainen kertoi oikeudessa, ettei voinut hakea apua pelaamiseen, koska silloin kavallukset olisivat paljastuneet.


Alun perin nainen oli Labqualityn ja Bioclinin talouspäällikkö. Bioclin sulautui 2012 Labqualityyn, joka nettisivujensa mukaan tarjoaa laboratorioille sekä sosiaali-ja terveydenhuollon organisaatioille laadunarviointia, sertifiointia ja koulutusta.

Nainen nosti yritysten tileiltä käteisnostoja ja siirsi rahaa myös omalle tililleen. Teot paljastuivat, kun pankki otti yhteyttä yritykseen epäselvistä nostoista.

Tyttären syytteet hylättiin

Tapauksessa talousjohtajan aikuista tytärtä syytettiin rahanpesusta. Tytär sai 2001-2012 äidiltään yhteensä 120000 euroa. Osa rahasta siirtyi käteisenä, osassa äiti kuittaisi rinnakkaisluottokortin laskut.

Tytär kiisti tienneensä äitinsä kavalluksista. Tyttären mukaan hänen äitinsä oli hyvätuloinen talousalan ammattilainen, eivätkä rahamäärät olleet niin suuria, että hänen olisi tullut epäillä jotain olevan pielessä.

Käräjäoikeus hylkäsi tyttären syytteen, koska jutussa ei selvinnyt että tytär olisi tiennyt tai voinut päätellä rahojen olevan rikoksista peräisin.

57-vuotias nainen tuomittiin törkeän kavalluksen ohella myös kirjanpitorikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi 4 v vankeutta.

Käräjäoikeus määräsi 57-vuotiaan naisen korvaamaan Labqualitylle kavaltamansa rahat sekä maksamaan korkoa. Yhteensä korvaussumma on nyt noin 7 miljoonaa euroa ja kasvaa joka päivä reilut tuhat euroa.

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme